Erişilebilirlik

Türkiye'de El Kaide'ye Operasyon


Türkiye’de terör örgütü El Kaide’ye karşı geniş çaplı operasyon düzenlendi.

500 polisin katıldığı ve 5 ilde eşzamanlı yapılan operasyonlarda yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı. Irak’ta Mahmur Kampı’nı ziyaret eden Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli General Joseph Ralston ise Türkiye’de temaslarda bulunacak.

Türk Emniyet güçlerinin bir süredir terör örgütü El Kaide’ye dönük yürüttükleri operasyonlar farklı bir boyut kazandı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın koordinasyonu altında 5 ilde eş zamanlı operasyonlar yapıldı.

Terörle Mücadele Şubesi tarafından yürütülen ve 500’ü aşkın polisin görev aldığı operasyonlar Konya,İzmir, İstanbul, Kocaeli ve Mardin’de düzenlendi. Emniyet yetkilileri operasyonların Konya’da Asayiş Şubesi’ne başvuran bir kişinin iddialarından yola çıkılarak ve yaklaşık 1.5 yıl süren istihbarat ve teknik takip sonucu yapıldığını bildirdi.

Emniyet yetkilileri baskınlar sonunda yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığı söylerken bu sayının artabileceğine dikkat çekti. Operasyonların Konya merkezli olarak yürütülmesi nedeniyle diğer illerde gözaltına alınanlar Konya’ya götürülüyor.

Emniyet yetkilileri gözaltına alınanlar arasında bulunan bir kişinin Afganistan’a defalarca gittiğinin ve El Kaide’nin üst düzey yöneticileriyle irtibatı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Yetkililer, bu kişinin etrafında örgütlenen grupların El Kaide’nin belirlediği “Cihat” bölgelerinde savaşmak için adam yetiştirdiğini bildirdi. Örgütün bu kişilere öğrenci gibi karne verildiği de tespit edildi.

Bu arada Irak’ta Birleşmiş Milletler Mahmur Mülteci Kampı’nı ziyaret eden Amerika’nın PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston Türkiye’ye geliyor. Türkiye, PKK’ya lojistik destek sağlamak için kullanıldığı bu kampın kapatılması konusunda ısrar ediyor. Ralston’un Ankara’da Türkiye’nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya gelmesi öngörülüyor. Ralston ayrıca Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşecek.

Ziyaret Başbakan Erdoğan’ın Amerika’nın PKK ile yeterli düzeyde mücadele etmediği yönündeki eleştirilerinin ardından gerçekleşiyor. Geçtiğimiz hafta da İstanbul’da Türk ve Amerikan Adalet Bakanlıkları yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve PKK ile mücadelenin görüşüldüğü bir toplantı yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG