Erişilebilirlik

NATO'nun Gündeminde Afganistan


NATO’nun büyük sıkıntı içinde olduğu Afganistan konusu bugün bir kez daha masadaydı. Brüksel’de bir araya gelen İttifak üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Afganistan’a yönelik askeri ve ekonomik yardımın artırılmasını ele aldılar.

NATO’nun Afganistan’daki önceliklerinin sadece askeri operasyonlarla sınırlı olmadığını belirten NATO Genel Sekreteri Jaap hoop de Scheffer, demokratik kurumların oluşturulması ve yeni okulların inşa edilmesine verilen önemin altını çizdi. NATO’nun büyük güçlerinden Almanya ve İngiltere de Afganistan’da bütünlüğe sahip bir strateji izlenmesinden yanalar. Her iki ülke de Afganistan’da sadece askeri varlığın istikrar sağlamayacağını, ülkenin yeniden imarına da önem verilmesini talep ediyorlar. Bu bağlamda Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Afganistan’ın yeniden imarı ve kalkınması için ayırılan fonun artırıldığını, bu doğrultuda Başkan George Bush’un Kongre’den 10,6 milyar dolar talep ettiğini söyledi.

Türkiye de ülkenin imarı için aktif olarak faaliyet gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Afganistan’ın yeniden huzura kavuşması ve sürdürülebilir bir yeniden yapılanma hamlesine girişebilmesi için Türkiye’nin yardımlarını sürdüreceğini söyledi. Şu ana kadar 340 Afgan subayının ve 75 Afgan polisinin eğitildiğini belirten Gül, Türkiye tarafından açılan 32 okulda 40 binden fazla öğrencinin eğitim aldığını ve kurulan hastanelerden 550 binden fazla kişinin yararlandığını ifade etti. Kabil bölgesini de içeren merkez bölgede Türkiye’nin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Gül, uluslararası güce 800 personelle katkıda bulunulduğunu, nisan ayında merkez bölgenin komutasının alınmasıyla birlikte bu sayının 950’ye çıkacağını belirtti.

İç politika ve Avrupa Birliği süreci de Gül’ün gündem maddeleri arasındaydı. Gül, Türkiye’de olduğu kadar Brüksel-Ankara hattında da tartışma yaratan 301. madde konusunda dışarıdan gelen telkinlerin bazen olumsuz etki yarattığını söyledi. Sıkıntıyı önce Türkiye’nin görmesi gerektiğini belirten Gül, “Bu bizim iç işimiz” dedi.

Türkiye’nin verdiği mesajların AB tarafından “alındığını” söyleyen Gül, Dönem Başkanı Almanya’nın Türkiye’nin önemini çok daha fazla kavrayan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Önceki gün Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’le bir araya gelen Gül, “Almanya’yla, yakın işbirliği ve dayanışma içinde olacağız. Almanya, sürecin devamı için elinden geleni yapacak” dedi.

KKTC’yle doğrudan ticaret konusunda AB’de alınan son kararı da değerlendiren Gül, “Koskoca bir Birlik sonunda sözünü hatırladı. 2004’te verdikleri sözü hatırlamış olmalarından memnunuz” diye konuştu. Bu konuda nasıl bir adım atılacağının henüz net olmadığını söyleyen Gül, “AB’nin sözümüzü yerine getirdik” deyip kurtulma ihtimaline de dikakt çekerek “Umarım ayrıntılarda kaybolmazlar” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG