Erişilebilirlik

Beyrut'ta Çatışma


Beyrut’ta hükümet yanlısı ve karşıtı gruplar arasında çıkan çatışmada en az 3 kişi öldü, 20 kişi de yaralandı. Düzeni sağlamak için Lübnan askeri birlikleri çağrıldı ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı, gece Beyrut sokaklarının boşaltılmasını sağladı.

Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah, yandaşlarından sokağa çıkma yasağına uymalarını istedi.

Beyrut’taki Arap Üniversitesi yakınında dün sabah başlayan çatışmalar kısa sürede çevredeki sokaklara yayıldı. Hükümet ve Hizbullah öncülüğündeki muhalefet yanlıları sopalar ve taşlarla birbirlerine saldırdı.

Çatışan gruplar çevredeki araçları tahrip etti, araba lastiklerini yaktı.

Amerika Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack sorumsuz olarak nitelediği tarafları Lübnan’da gerginlikleri tırmandırmakla suçladı. Sözcü Hizbullah’ın destekçisi İran ve Suriye’yi suçladı.

Beyrut’ta çatışmalar olurken Paris’te toplanan uluslararası konferans, Lübnan’a 8 milyar dolarlık yardım sözü verdi. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yardıma karşılık Lübnan’dan ekonomik reformlara devam etmesinin beklendiğini söyledi.


Paris'te Uluslararası Konferans

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın inisiyatifi ile düzenlenen 3. Uluslararası Lübnan Konferası’nda, 36 ülke ve 10 uluslararası örgüt, politik ve ekonomik krizle çalkalanan Lübnan için Paris’te bir araya geldi. Chirac, konferansta Lübnan’a 7.6milyar dolar yardımda bulanacaklarını açıkladı. Yaklaşık 5 milyar dolar yardım umut eden Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Paris’ten mutlu ayrıldı. Ayrıntıları Paris'ten Arzu Çakır bildirdi.

Paris’te Kleber Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Chirac’ın yanısıra Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Birleşmiş Milletler’in yeni Başkanı Ban Ki Moon, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Amerika Bierleşik Devleti Dışişleri Bakanı Condelezza Rice, Arap Ligi, Körfez ülkeleri, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, İslam Kalkınma Örgütü’nün de aralarında olduğu 36 ülke ve 10’a yakın uluslararası örgüt temsilcisi katıldı. Gün boyu devam eden Konferansı 700’ün üzerinde yabancı basın mensubu izledi.

Konferansta ilk konuşan Cumhurbaşkanı Chirac, Lübnan’ın bütünlüğünün önemine işaret ederek, mevcut hükümetin ekonomik ve siyasal reformlarını gerçekleştirmesi için maddi yardım yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Chirac, “Bu konferans, ayrım yapılmaksızın tüm Lübnanlılar içindir. Desteğimiz güçlü, bir ve bağımsız Lübnan içindir” diyerek, Lübnan halkını birliğe davet etti. Chirac’ın ardından söz alan Lübnan Başbakanı Sinyora da, bu yardımın önemine dikkat çekerek, yardımların reformların gerçekleştirilmesi için kullanılacağını açıkladı.

Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki heyet temsil etti. Gül, Konferans öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Lübnan’a maddi ve insani yardım yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Konferansın ardından Chirac, Başbakan Sinyora, Birleşmiş Milletler Başkanı Ban Ki Moon, Jose Manuel Barosso, Condellezza Rice ve Suudi Bakan Saud El Faysal ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Katılımcı ülkelerin üstün çabalarıyla beklenin üzerinde maddi destek sağladıklarını belirten Chirac, 7.6 milyar dolarlık yardım sağlamayı başardıklarını dile getirdi. Toplantıda söz alan Sinyora ise konuşmasına ingilizce başladı ancak “halkına da seslenmek istediğini” belirterek arapça bitirdi. Ülkesine mutlu döndüğünü ifade eden Sinyora, halkına “Dünya bize yardım etmek istiyor. Ama biz kendi kendimize yardım etmeyi başaramadıkça, kimse bize yardım edemez. Bugün Lübnan’da olanlar sadece düşmanlarımıza hizmet ediyor” mesajını gönderdi. Diğer liderler de demokrasi mücadelesinde Lübnan’ın yanında olduklarını açıkladı.

En yüksek yardımı yapan ülke, şii Lübnan Hizbullah’ına karşı, sünni Sinyora hükümetini destekleyen, Suudi Arabistan krallığı oldu. Yardım konusunda en cömert davranan diğer iki ülke ise bölgedeki yönetimin en büyük destekçileri ABD ve Fransa idi. Lübnan’a Dünya Bankasından 1 milyar dolar, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Komisyonu’ndan toplam 2.4 milyar Euro, Suudi Arabistan’dan 1 milyar dolar, Amerika Birleşik Devletleri’nden 770 milyon dolar, Fransa’dan 500 milyon Euro, İngiltere’den ise 48 milyon dolar yardımda bulunulduğu açıklandı.

Dünya devletleri tarafından yapılan 7.6 milyar dolarlık yardım Sinyora Hükümetine geniş nefes aldıracak. Ancak muhalefet eylemleri siyasi kriz ve 41 milyar dolarlık bütçe açığının yarattığı ekonomik krizle boğuşan Lübnan yönetiminin beklenen reformları gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini ise önümüzdeki yıllar gösterecek.

XS
SM
MD
LG