Erişilebilirlik

Batı Sırbistan'daki Seçim Sonuçlarına Temkinli


Avrupa Birliği ile Amerika, Sırbistan seçimlerini aşırı milliyetçi partinin kazanmasından fazla kaygılı görünmemeye çalışıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, seçimlerin düzgün geçmesinden ötürü Sırp halkını kutladı ve demokratik reform yanlısı partilerin, seçimi birinci bitiren aşırı milliyetçi partiden daha çok sandalyeye sahip olduğuna işaret etti.

Avrupa Birliği de aynı yönde yorumda bulundu ve Sırbistan’ın yerinin Avrupa olduğunu vurguladı. Birliğin dış politika sorumlusu Javier Solana, Sırbistan’da seçim sonrası Batı yanlısı bir hükümetin hızla kurulmasını beklediğini açıkladı.

Sırbistan’da seçimlerde en çok oyu aşırı milliyetçiler aldı. Ancak Radikal Parti, hükümeti kuracak sandalye sayısına sahip olamadı.

Radikal Parti oyların yüzde 29’unu alırken, Batı yanlısı Demokratik Parti yüzde 23, Başbakan Vojislav Kostunica’nın yine Batı yanlısı muhafazakar Halkın Koalisyonu Partisi ise yüzde 17 oranında oy topladı.

Radikal Parti’nin liderliğini, savaş suçu işlediği iddiasıyla hapiste bulunan Vojislav Seselj yapıyor.

Cumhurbaşkanı Boris Tadic’in kimi, ne zaman hükümeti kurmakla görevlendireceği henüz bilinmiyor. Ancak Tadic-Kostunica ittifakının yenilenmesi, Sırbistan’da batı yanlısı bir hükümet kurulmasını sağlayacak.

Böyle bir hükümet, Birleşmiş Milletler’in Kosova’nın geleceği ile ilgili kararı yaklaşırken hayati önem taşıyor.
XS
SM
MD
LG