Erişilebilirlik

19 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Amerika’nın Irak’taki başarısının Maliki hükümetinin çabalarına bağlı olduğunu belirten USA Today, Maliki’yi güvenilmez bir müttefik olarak tanımlıyor. Gazete, bir Şii olan Maliki’nin birleşik bir Irak yaratmaktan çok Sünnilerden intikam almakla ilgilendiğini öne sürüyor.

"Maliki’nin daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Başta Sünnileri siyasi yaşama daha fazla katacak ve petrol gelirlerinin paylaşımı sorununu çözecek anayasa değişiklikleri olmak üzere, ulusal uzlaşma konusunda daha etkili adımlar atması gerekiyor. Ancak asıl sorun, Maliki’nin liderliğini gösterip göstermeyeceği. Son gelişmeler, Maliki’nin liderlik özelliğine sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bu özelliğini faydalı bir biçimde kullanıp kullanmayacağı başka bir mesele."

Christian Science Monitor Iraklı Kürtlerin Amerika’ya sadakatinin onlara pahalıya patladığı görüşünde. National Public Radio uzmanı Daniel Schorr’un yazdığı yorumda, Kürtlerin daha önce de Amerika tarafından ihanete uğradığı hatırlatılıyor.

"Başkan Bush’un talimatıyla Amerikan ordusu Kuzey Irak’ta bazı İranlılara karşı bir baskın düzenledi. Tutuklananların bir kısmı, bölgede bir konsolosluk açmaya çalıştıklarını söyledi. Ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley, İran’ın bütün bölgede nüfuzunu artırmaya çalıştığını ve Amerika’nın buna karşı mücadele verdiğini söyledi. Kürtler, İran’la Amerika’nın Ortadoğu’da egemenlik için verdikleri mücadelenin ortasında kalmış görünüyorlar. Ve bir kez daha Amerikalı dostları tarafından tehlikeli bir ortama sürükleniyorlar."

Boston Globe, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili görüşmelerin yeniden başlayabileceği yönündeki açıklamaları olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, bu görüşmelerin anlaşmayla sonuçlanabilmesi için Bush yönetiminin bazı jestlerde bulunması gerektiğini yazıyor.

"Kuzey Kore’nin 2005 yılında söz verdiği gibi nükleer programını dondurmak ve bu programdan vazgeçmek konusunda ciddi olup olmadığını görmenin tek bir yolu var: O da Kuzey Kore’nin istediği güvenlik garantilerini sağlamak, ekonomik yardımda bulunmak ve ilişkileri normalleştirmektir. Berlin’de yapılan uzun görüşmeler, ancak Kuzey Kore’ye reddetmek istemeyeceği bir teklif sunulmasına giden yolu açarsa bir anlam taşıyacaktır."

New York Times New Orleans’ı yerle bir eden Katrina Kasırgasının açtığı yaraların hala sarılamadığına dikkat çekiyor. Gazete, yönetimi ve Kongreyi göreve çağırıyor.

"Kongrenin Demokrat Partili yeni liderleri de, Katrina Kasırgası konusundaki başarısızlıkların, sadece Başkan Bush’u eleştirecek bir malzeme olmadığını anlamalıdırlar. New Orleans’ı kurtarmak ve kenti terk edenlerin geri dönmesini sağlamak için kendi planlarını derhal hazırlamalıdırlar. New Orleans, dünyanın en büyük gücü olan bir ülkenin beceriksizliğini gösteren bir anıt gibi orada duruyor. Bu krizi aşmak için hazırlanan büyük planlar hayata geçirilmedi, en zeki beyinler bir araya getirilemedi, ülkenin kas ve beyin gücü harekete geçirilemedi."

XS
SM
MD
LG