Erişilebilirlik

18 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Taleban ve El Kaide’nin Afganistan’daki saldırılarını giderek artırdığına dikkat çeken USA Today tıpkı Irak’ta olduğu gibi Afganistan’da da sadece askeri önlemlerin yetmeyeceğini savunuyor. Gazete, alınması gereken önlemlerle ilgili olarak şu görüşlere yer veriyor:

"Asker sayısını artırmanın yanı sıra, yapılan yardımların da artırılması ve bu yardımların daha iyi kullanılması gerekiyor. Ayrıca, aşiretlerin denetimindeki bölgelerde üslenen aşırı unsurların temizlenmesi için Pakistan’a daha fazla baskı uygulanması gerekiyor. Afganistan, hala kaybedilmiş değil ve Irak’a kıyasla kendi birliğini daha fazla koruyan bir ülke. Ancak, durum her an değişebilir. Afganistan’da başarıya ulaşmanın yolu, bu ülkeye de Irak’a verilen kadar önem verilmesinden geçiyor. Afganistan’a yeterince önem verilirse, belki El Kaide’nin yöneticileri de yakalanabilir ve teröre karşı savaş düşüncesi yeniden öne çıkabilir."

USA Today, İsrail ile Suriye arasında gizli barış görüşmeleri yapıldığı yönündeki haberleri değerlendiriyor. Gazete, görüşmelerin güvenlik, su, ilişkilerin normalleşmesi ve sınırların tespiti gibi dört önemli başlığı içerdiğini vurguluyor.

"Yapılan düzenleme, İsrail’in suyla ilgili kaygılarını gideriyor. Askerden arındırılmış bölgeler ve erken uyarı istasyonları, güvenlik endişesini ortadan kaldırıyor. Suriyeli yetkililer, gayrı resmi görüşmelerde İsrail’le barış yapan bir Suriye’nin teröre karşı mücadele edeceğini de söylediler. Bu da, Hizbullah’ın İran’la arasında mesafe koyması ve sadece Lübnan’da yerel bir siyasi parti olması anlamına geliyor. Eğer bu anlaşma resmen onaylanmadıysa bile, bir an önce onaylanmalıdır."

Washington Post Demokrat Partili senatör Barack Obama’nın başkanlık yarışına katılma kararı vererek, senatör Hillary Clinton’ın başkan olma hayaline ciddi bir darbe vurduğunu yazıyor. Gazete, Obama’yla ilgili şu değerlendirmede bulunuyor:

"Obama’nın konuşmaları ve yazdığı kitaplar, Amerika’nın önündeki sorunların karmaşıklığını çok iyi kavradığını gösteriyor. Obama, herhangi bir konuyu bütün yönleriyle kavrama yeteneğine sahip olduğunu kanıtlamış birisi. Ayrıca, karşı tarafın görüşlerini yok saymak yerine, bu görüşleri dinleme konusundaki hevesi de takdir edilmesi gereken bir özellik. Ancak farklı seçenekler arasında doğru tercih yapma becerisi ve başkanlık yarışı sırasında yaşayabileceği sorunlarla başa çıkma yeteneği henüz kanıtlanmış değil. Yine de Obama, Senato seçim kampanyası sırasında aleyhinde tek bir ilan bile yayınlanmayan bir isim."

New York Times Bush yönetiminin uluslararası telefon görüşmelerini dinlemek ve elektronik postaları okumak için artık mahkeme kararı alacağını açıklamasını olumlu bir adım olarak yorumluyor. Ancak gazete, yönetimin yıllardır yasaları ve temel özgürlükleri çiğnediğini de vurguluyor.

"Senato İstihbarat Komitesi’nin Demokrat Partili başkanı John Rockefeller’in de dediği gibi, yönetimin Kongreyi ve mahkemeleri dışlayarak yasa dışı faaliyet göstermesi, tamamen gereksizdi ve Beyaz Saray bu izleme programıyla ilgili belgeleri bir an önce açıklamalıdır. Eğer, 1978 tarihli yasanın değişmesi gerekiyorsa, bu gizli mahkeme oturumlarında değil, açıkça yapılmalıdır. Yönetim, bu tür konularda halkın güvenini çoktan kaybetmiş bulunuyor."

XS
SM
MD
LG