Erişilebilirlik

Irak Konusunda Gizli Oturum Yapılacak


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Irak ile ilgili gizli genel görüşme yapılması oybirliği ile kabul edildi. Görüşmelerin yapıldığı sıralarda Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmede Erdoğan’ın Kongre’deki sözde soykırım tasarıları ile ilgili olarak Bush Yönetimi’nden net tavır görmek istedikleri mesajını verdiği öğrenildi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Mahmur Kampı’nda gerçekleştirilen operasyonun memnuniyetle karşılandığını duyurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 23 Ocak’ta Irak ve Kerkük ile ilgili olarak gizli oturum yapılması yönündeki önergeler oybirliği ile kabul edildi. Öngörüşmede Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, en büyük endişenin Irak’ta etnik çatışmaların başlaması olduğunu söyledi. Türkiye’nin Kuzey Irak ile yakından ilgilendiğini belirten Gül, Irak’taki Kürtler’in Türklerin akrabası olduğunu bu nedenle de huzur içinde olmalarının Türkiye’nin birinci arzusu olduğunu kaydetti. Gül, geçmişte, Iraklı Kürtlerin saldırılar karşısında Türkiye’ye sığındığını hatırlattı ve bugün Kürtler gibi Türklerin akrabası olan Türkmenlerin baskı altında olmaları halinde onlarla da çok yakından ilgileneceklerini söyledi. Gül, bunun Irak’ın içişlerine karışmak olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti ve Irak’ın huzura kavuşmasının yolunun Kerkük sorununun anlaşma zeminiyle halledilmesinden geçtiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Kerkük’ün ciddi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Öymen Kuzey Irak’taki terör örgütü PKK’nın mevcudiyetine değindi ve Türkiye’nin güney sınırının korunması için Kuzey Irak’a asker gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Erdoğan Burns'le Görüştü

Irak konusunun ele alındığı sıralarda Meclis’te bir diğer önemli görüşme de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns arasında gerçekleşti. Burns yaptığı açıklamada Erdoğan ile çok yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve müttefik dayanışmasından dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini getirdiklerini kaydetti. Amerika’nın PKK’yı onaylamadığını Kuzey Irak’taki varlığının Türkiye açısından yarattığı hassasiyeti çok iyi anladıklarını söyleyen Burns, “Biz Türkiye’nin yanındayız” diye konuştu. Dost ülkelerle temas kurarak PKK’nın merkezlerini kapatmaya çalıştıklarını açıklayan Burns Mahmur Kampı baskınının kampı kapatmanın ilk aşaması olduğunu söyledi.

Amerikalı yetkili Türk Hükümeti’nin Kerkük konusundaki düşüncelerini öğrenmekten memnun olduklarını ifade ederken “Bu asıl Iraklıların kendileri için hassas bir konu “ dedi. Burns, Irak’ın egemen bir ülke olduğunu ve Kerkük konusunda Irak Anayasası’nda bir düzenlemenin de mevcut olduğuna işaret etti. Edinilen bilgilere göre görüşmede Başbakan Erdoğan sözde Ermeni soykırım iddiaları ile ilgili Kongre’deki tasarıların ikili ilişkilere zarar vereceği mesajını verdi ve Bush Yönetimi’nden tasarıların kabul edilmemesi çin net tavır beklediklerini aktardı.

Mahmur Operasyonu Memnunlukla Karşılandı

Öte yanda Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama ile Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’nda yapılan operasyonu olumlu karşıladığını duyurdu. Açıklamada PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün Irak’taki mevcudiyet ve faaliyetlerine son verilmesi beklentisi doğrultusunda atılacak adımların sonuç alıcı şekilde devam etmesi beklentisi yer aldı. Açıklamada Türkiye’nin beklentileri, Mahmur Kampı’nın kapatılması, bu amaçla Kamp’taki PKK mevcudiyet ve baskısının sona erdirilmesi ve kampta yaşayan vatandaşların geleceklerine yönelik serbestçe karar verebilecekleri bir ortam yaratılması olarak sıralandı.

XS
SM
MD
LG