Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Üçlü Zirve


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu’da barışın sağlanması amacıyla en kısa zamanda üçlü zirve gerçekleştirilerek yol haritasına dönülmesi için gerekenin yapılacağını açıkladı. Hafta sonu Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice bu sabah İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile yaptığı iki saatlik görüşme sonrasında üçlü zirve haberini açıkladı.

Önce Filistin tarafına giden Rice, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile yaptığı görüşme sonrasında İsrail ve Filistin arasında yeniden köprülerin kurulması gerektiğinin altını çizmiş; el Fetih ve Hamas arasında yaşanan gerginlikte Abbas’a destek veren ABD’nin Filistin’e 86 milyon dolarlık bir yardım yapacağını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı bugün de İsrail Başbakanı Olmert ile bir araya geldi. Kudüs’te yapılan görüşme iki saat surdu. Görüşme sonrasında 3-4 hafta içinde Rice’ın İsrail başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın da katılacağı üçlü bir zirve yapacakları açıklandı.

Henüz bir tarih belli olmazken görüşme ileriki günlerde seçilecek bir Ortadoğu ülkesinde yapılacak.

İsrail’de bugünün bir diğer önemli gelişmesi ise ekonomi alanında idi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinden oluşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu liderliğinde ki bir heyet Ankara Forumu çerçevesinde, Filistin Serbest Bölgesinde temaslarda bulunmak üzere İsrailli ve Filistinli yetkililerle bir araya geldi.

Bir günlük bir ziyaret için özel uçakla Tel Aviv'e gelen heyet üyeleri İsrailli işadamları, ihracatçılar ile buluştu. Toplantılara ayrıca Filistin Ticaret Odaları Federasyonu yetkilileri de katildi. Taraflar Ankara Forumu çerçevesinde Filistin Serbest Bölgesi'nin açılması ve bölgede barışın sağlanması adına iş adamlarının yapabileceği faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulundular. Toplantının amacı Türk, İsrail ve Filistinli yetkililerin katkıları ile Filistin Serbest Bölgesinin bir an evvel hayata geçirilmesi olarak belirlendi. Son olarak 20 ay önce bir araya gelen heyetler o zamandan bu yana bir durum değerlendirmesi yaptılar ve bundan sonra atılacak adımlar üzerinde görüştüler.

XS
SM
MD
LG