Erişilebilirlik

Rice, Olmert'le Biraraya Gelecek


Amerika Dışişleri bakanı Condoleezza Rice bugün Ortadoğu barış sürecini İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le ele alıyor. Rice dün de Ürdün Kralı Abdullah’la görüştü ve İsrail’le birarada yaşayacak bir Filistin devletinin kurulmasını istediklerini söyledi. Kral Abdullah ise Ortadoğu konusunda Yol Haritası adıyla bilinen çözüm planı uygulanmadıkça, şiddetin daha da tırmanacağı uyarısında bulundu.

Abbas: 'Geçici Çözüm İstemiyoruz'

Condoleezza Rice, Bush yönetiminin, İsrail-Filistin barışı yönünde hazırlanmış olan uluslararası “yol haritası” gereğince Filistin devletinin kurulması için çabalarını hızlandıracağını söyledi. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı Muhabiri David Gollust’un Kudüs’ten verdiği habere gore, Rice bu açıklamayı Ramallah’da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la görüşmesi sırasında yaptı.

Abbas’ın Rice’a, geçici sınırlar içinde geçici bir devlet sahibi olmanın kendileri için yeterli olmadığını söylediği bildirildi.

Bush yönetimine Orta Doğu’da barışı sağlama yolundaki çabaları hızlandırması için telkinler yapılıyor. Yönetimin Irak politikasını inceleyen ve her iki partiden temsilcilerin oluşturduğu Baker-Hamilton Grubu’nun raporunda da Orta Doğu sorununa çözüm yönünde adımlar atmanın Irak’ta durumun istikrara kavuşmasına ve İran’ın bölgedeki nüfuzunu sınırlamaya yardım edeceği belirtilmişti.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Rice, Ramallah’da Mahmud Abbas’la iki saat süren görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Filistin devletini kurma yönünde adımların, İran, Irak ya da diğer dış etkenler nedeniyle değil, kendi başına gerekli olduğu için sürdürülmesinin şart olduğunu söyledi.

Condoleezza Rice bölgeye yapmakta olduğu ziyaretin, tarafları dinleme amacıyla düzenlendiğini söyledi ve Mahmud Abbas’a, Filistin halkının yaşam koşullarını düzeltmek gerektiği yolundaki mesajını Amerika’nın duyduğu yönünde güvence verdi. Bakan şöyle konuştu:

"Sayın Başkan, başkalarına olduğu gibi size de şunu söylemek istiyorum: Amerika’nın bu süreçte daha etkin rol oynaması yönündeki çağrıları açıkça ve hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde duydum. Amerika, İsrailliler ve Filistinlilerin güvenlik, barış ve demokrasi içinde yaşamalarını sağlayacak bir çözüm bulunması konusunda kesin kararlıdır.”

Rice bölgedeki gezisinin ilk durağı olan Kudüs’te Cumartesi günü geç saatte İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü. İki bakan, barış süreci için bir diplomatik perspektif sağlayarak ılımlı Filistinli kesimleri destekleme konusu üzerinde durdu. Rice ve Livni’nin aynı zamanda Filistinlilere, İsrail’in Batı Şeria’da inşa ettiği tartışmalı güvenlik duvarının gerisinde bir geçici devlet statüsü tanıma fikri üzerinde görüştükleri belirtildi.

Rice’ın Ramallah’da dün (Pazar) Filistin Yönetimi Başkanı Abbas’la yaptığı ortak basın toplantısında Abbas, bu geçici devlet fikrine karşı olduğunu açıkladı. Mahmud Abbas, İngilizce’ye çevrilen açıklamasında şöyle dedi:

"Geçici sınırlar içinde bir devlet sahibi olmanın üzerine barışı inşa edebileceğimiz gerçekci bir seçenek olmadığına inandığımız için, herhangibir geçici çözümü reddettiğimizi Bakan Rice’a bildirdik. Aynı zamanda savaşa son vermek için bölgesel ve uluslararası tarafların aktif ve sürekli olarak harekete geçirilmesinin önemini vurguladık.”

Abbas, Filistin’de bir birlik hükümeti kurularak, militant İslamcı Hamas hareketiyle başa çıkılması ve bu şekilde, Filistin’e uygulanan uluslararası ekonomik ambargoya son verilmesinin sağlanması konusundaki çabaları hakkında Rice’e bilgi verdiğini söyledi.

Filistin’de iktidarda bulunan Hamas hükümeti İsrail’e diplomatik olarak tanımayı reddettiği için Filistin’e uluslararası ekonomik ambargo uygulanıyor. Abbas şu andaki çabalar sonuç vermediği takdirde siyasi çıkmaza son vermek için, yeni devlet başkanı ve meclisi seçmek amacıyla erken seçimlere gidilmesini isteyeceğini açıkladı.

Bush yönetimi, Mahmud Abbas’ı desteklemek amacıyla, Abbas’ın denetimi altındaki Filistin güvenlik gücünün modernizasyonu için Kongre’den 86 milyon Dolarlık ödenek istiyor.

Dışişleri Bakanı Rice bu yardımın, aşamalı olarak, çok sıkı denetim altında, bir uluslararası çabanın parçası olarak, Filistin güçlerini daha profesyonel hale getirmek amacıyla verileceğini söyledi.

Mahmud Abbas da Filistin güvenlik güçlerinin İsrail tarafından etkisiz hale getirildiğini, güvenlik alt yapısını yeniden oluşturmak için yardıma ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Abbas, bu amaçla yapılacak yardımların amacı dışında kullanılmayacağı yolunda güvence verdi.

XS
SM
MD
LG