Erişilebilirlik

'Askeri Harcamaları Kesmek Irak İçin Facia Olur'


Başkan Bush, Irak’la ilgili yeni stratejisini açıklarken, beklendiği gibi bu ülkeye, asayişin sağlanabilmesi için 20 bin Amerikan askeri daha sevkedileceğini söyledi. Demokrat Partili Kongre üyeleri ise, ilave asker gönderilmesine karşı çıktılar. Kongre’de çoğunluğu elde eden Demokratlar, Irak’taki savaş için yapılan harcamaları kesme gücüne sahip. Böyle bir durumda ise Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin zor durumda kalacağı kuşkusuz. Ancak United Press International haber ajansı diplomasi editörü Claude Salhani, bunun, hem Irak için faciayla sonuçlanabileceğini, hem de Amerikan kamuoyunun gözünde Demokratlara güveni sarsabileceğini söylüyor.

Başkan Bush, Irak’a 20 bin ek asker göndererek, bu ülkedeki şiddet olaylarını ve mezhep çatışmalarını azaltmayı amaçlıyor. Ancak Claude Salhani, siyasi çözüm yönünde bir plan olmadan Irak’ta asker artırımına gitmenin, sorunu daha da büyüteceğini kaydediyor.

20 bin ek askerin, 20 bin yeni hedef olacağını savunan Salhani, çözümün yalnızca askeri değil, siyasi ve diplomatik çabalarla da yürütülmesi gerektiği düşüncesinde. Bir süre önce Kongre’de denetimi ele geçiren Demokrat Parti’nin önde gelen üyeleri, Irak’a ek asker gönderilmesine şiddetle karşı çıktıklarını bildirdi. Kongre, Başkan’ın asker gönderme kararına karışma yetkisine sahip değil. Ancak yeterli oy sağlandığı takdirde Kongre’nin Irak’ta yapılan askeri harcamaları azaltması mümkün.

Demokrat üyelerden bazıları, Amerikan askerlerinin Irak’tan derhal çekilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Claude Salhani’ye göre, Başkan Bush’u Irak’taki askerleri çekmesi kolay değil. Böyle bir girişimin Irak’ta faciaya yolaçması mümkün.

Lübnanlı gazeteci, Amerikan askerlerinin çekilmesi halinde Irak’ın, başta El Kaide örgütü olmak üzere, terör örgütlerinin yuvası haline geleceği, Afganistan’dan da beter olabileceği uyarısında bulunuyor.

Başkan seçimine iki yıldan az bir süre kaldığını hatırlatan Claude Salhani, Demokratların askerlere ödeneği keserek, ‘ulusal çıkarlara hizmet etmeyen politikacılar’ şeklinde görülmek istemeyeceğini kaydediyor. Salhani, ödeneği bir anda kesmenin Demokrat Parti’ye büyük zarar vereceğinin altını çiziyor. Tarafların uzlaşmadan başka seçeneği olmadığını belirten Salhani, yine de Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen Demokrat Nancy Pelosi ve Başkan Bush’un önümüzdeki iki yıl boyunca birbirlerine rahat vermeyeceğini söylüyor.

Lübnanlı gazeteci, Başkan Bush’un geçmişte altı kez Irak’ta politika değişikliğine gittiğini, yeni stratejisinin de bu ülkeye yeni bir şey getirmeyeceğini de sözlerine ekliyor.

Devrik diktatör Saddam Hüseyin’in idam edilme tarzının Irak’taki gelişmeleri nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Claude Salhani, Saddam Hüseyin’in bir at hırsızı gibi linç edildiğini belirtiyor. Claude Salhani, Saddam’ın, radikal Şii lider Muktada El Sadr yanlısı cellatlarca idam edildiğini gösteren görüntülerin Sünnileri iyice öfkelendireceği uyarısında bulunuyor.

United Press International haber ajansı editörü, aynı zamanda Irak’ın, İran, Ürdün, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi komşularının müdahalelerine hala açık olduğuna dikkat çekiyor ve özellikle Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyine askeri müdahalede bulunmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG