Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Sezer İtalya'da


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iki günlük bir ziyaret için İtalya’da bulunuyor. Dün Sezer’le görüşen İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin olumlu sonuç vermesinin her iki tarafın da çıkarına olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer ve İtalyan meslektaşı Napolitano arasındaki görüşmede Türkiye’nin Avrupa Birliliği’ne üyelik müzakereleri üzerinde duruldu.

İtalya Cumhurbaşkanı müzakerelerin olumlu sonuçlanmasının Avrupa Birliği açısından da stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı ve Birliğin kendini gelecekteki sınavlara karşı bugünden reformlar yaparak hazırlamasının gerekli olduğunu kaydetti. Napolitano, müzakerelerin Türkiye’yi, Birliğin standartlarına uyum sağlamak için gerekli adımları atması yolunda teşvik ettiğini belirtti.

İtalya Cumhurbaşkanı, ülkesinin, başındanberi Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklediğini söyledi. Napolitano, Türkiye’nin üyeliğinin gerçekleşmesiyle demokrasi, insan hakları, temel özgürlükler ve hukuk düzeninin buluştuğu alanın genişleyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de İtalya’ya, desteğinden ötürü teşekkür etti. Sezer Türkiye’nin AB üyelik kriterlerine uyumda ve Avrupa’nın siyasi kimliğine daha fazla katkıda kararlı olduğunu söyledi. İki lider ayrıca Orta Doğu sorununa kalıcı çözüm bulunabilmesi için bütün taraflar arasında doğrudan diyalogun yararına inandıklarını belirtti.

Sezer bugün İtalya Başbakanı Romano Prodi ile görüşecek. Cumhurbaşkanı bugün ayrıca İtalya Cumhurbaşkanlığı Sarayında Türklerin yedi bin yıllık tarihini konu alan bir serginin açılışınI yapacak.

XS
SM
MD
LG