Erişilebilirlik

Bush Yeni Irak Stratejisini Açıklayacak


Başkan Bush’un bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisinde, PKK’ya karşı mücadele çabalarının artırılmasını da isteyeceği bildiriliyor.

Bush'un Türkiye saatiyle 04:00'de başlayacak ve Amerikan televizyonlarından canlı olarak yayınlanacak olan konuşmasının başlıca unsurları, Beyaz Saray tarafından açıklandı.

Buna göre Bush, Irak’ın barış ve istikrara kavuşturulması için hem Arap hem de bölge ülkelerinin çözümün bir parçası haline getirilmesini isteyecek. Bush, bu çerçevede PKK’nın etkisiz hale getirilmesi gerektiğine işaret edecek. Turkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemine de değinecek olan Başkanın, bu ilişkileri düzenli tutma çabalarının devam etmesi gerektiğini vurgulayacak.

Başkan Bush, bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisi çerçevesinde Irak’a 21 bin askerlik yeni bir kuvvet gönderilmesini isteyecek.

Bush Bağdat’ta güvenliği sağlama politikasının başarısız kalmasını başkentte yeterli sayıda Irak ve Amerikan askerinin bulunmamasına bağlıyor. Mezhepler arası çatışmayı sadece Iraklılar’ın durdurabileceğini belirten Bush, Irak hükümetinin bu amaçla iddialı bir planı yürürlüğe koyduğunu da kaydediyor.

Bush, Amerikan askerinin şu anda çekilmesinin, Irak hükümetinin çökmesine yol açacağı uyarısında da bulunuyor. Amerika’nın taahhüdünün sonsuza kadar olmadığının da altını çizen Bush, Irak hükümetinin Amerika ile halkın desteğini, verdiği sözlere bağlı kalmaması durumunda kaybedeceğini de belirtiyor.

Başkan bu yeni stratejinin, Amerika için çok büyük önem taşıyan bir bölgedeki genç demokrasinin başarıya ulaşması için uygulanacağını da kaydediyor.

Beyaz Saray’dan ana hatları açıklanan konuşmasında Bush, Irak’ın barış ve istikrara kavuşturulması için hem Arap hem de bölge ülkelerinin çözümün bir parçası haline getirilmesini istiyor. Bush, bu çerçevede PKK’nın etkisiz hale getirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemine de işaret eden Bush, bu ilişkileri düzenli tutma çabalarının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Başkan, ayrıca, ülkede güvenlik sorumluluğunun Kasım ayına kadar Irak ordusuna devredilmesini ve Irak’a bir milyar dolar tutarında ekonomik yardım yapılmasını isteyecek.

Başkan Bush, yeni Irak stratejisi çerçevesinde ulusal güvenlik ekibini değiştiriyor. Yetkililere göre, Irak’taki birliklerin komutanları da değişecek.

Başkan Bush, emekli Koramiral Mike McConnell’ı ulusal istihbarat operasyonlarının başına getiriyor. Bush, 1990'lı yıllarda Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanlığı yapan Amiral McConnell'ın, bu iş için gerekli zeka ve deneyime fazlasıyla sahip olduğunu söyledi.

Bush açıklamasında, "Amiral McConnell, istihbarat alanında ülkenin en büyük hizmet nişanını almış bir askerdir. Yeni görevinde doğrudan bana karşı sorumlu olacak. Bana Amerikan istihbaratının sağlayabileceği en doğru bilgi ve değerlendirmeleri sunacağından hiç kuşkum yok" diye konuştu.

Amiral McConnell, Dışişleri Bakan Yardımcısı olacağı açıklanan John Negroponte’nin yerini alıyor. Başkan Bush,Irak ve Ortadoğu komutanlarını da değiştiriyor. 2004’te Irak ordusunun eğitilmesi operasyonunun başında olan Korgeneral David Petraeus, Orgeneral George Casey’nin yerini alıyor. Halen Pasifik Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral William Fallon, Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığından emekliye ayrılacak olan Orgeneral John Abizaid’in görevini devralacak. Başkan Bush, özellikle Bağdat’taki şiddet olaylarını durdurmak amacıyla Irak’a daha fazla birlik göndermeyi düşünüyor. Irak’taki çok uluslu gücün komutan yardımıcısı olan İngiliz Tümgeneral Simon Mayall, asker takviyesinin iyi olacağını, ancak başka önlemler de alınması gerektiğini söyledi.

Mayall, "Direnişle mücadele operasyonunda gerekli olan, ilgili her tarafın çabalarını yoğunlaştırmasıdır. Irak hükümetinin bu konuda daha duyarlı davranması ve etkili olması gerekiyor. Egemen bir ülkede, bakanlıkların görevlerini yerine getirmelerini sağlamak için herşeyin yapılması şart. Ekonomik durumu geliştirmek için de yoğun çalışma yapılması zorunlu. Özetle, bu karmaşık bir konu," diye konuştu.

Başkan Bush’un bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisinin, askeri, siyasi ve ekonomik önlemler içermesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG