Erişilebilirlik

Gordon Brown'dan ABD'ye Temkinli Mesajlar


İngiltere’de parlamento bugün 2007 yılının ilk oturumunu yaparken, ülkenin önde gelen siyasilerinin önemli konulardaki açıklamaları gündeme damgasını vurdu.

İngiltere’de, Başbakan Tony Blair’in en muhtemel halefi gözüyle bakılan Maliye Bakanı Gordon Brown Amerikan yönetimi ile yakından çalışacağını, ama İngiltere’nin çıkarlarını temsil edeceğini açıkladı.

Blair’in bu yıl içinde bırakacağını açıkladığı başbakanlık görevini üstlenmesi halinde izleyeceği politikalar merak konusu olan Brown, BBC televizyonuna yaptığı geniş açıklamada, çeşitli konularda izleyeceği politikaların ipuçlarını verdi. Göreve gelmesi halinde “yeni bir yönetim tarzi ve hükümet etme metodu” izleyeceğini kaydeden Brown herkesi kapsayan bir idare anlayışına sahip olacağını kaydetti. Brown’un bu sözleriyle Başbakan Blair’in daha çok yakın çevresi ve danışmanlarına dayalı yönetim tarzını eleştirdiği ileri sürülüyor.

Gordon Brown, oldukça merak edilen ve çeşitii spekülasyonlara yolaçan Waşhington ile ilişkiler konusunda da açıklamalarda bulundu. Brown, “yeni bir göreve gelirsem, Başkan Bush ile birlikte çalışmayı ümit ediyorum,” şeklinde konuştu. Maliye bakanı olarak son on yıldır çeşitli Amerikan yönetimleri ve değişik Amerikan siyasi partileriyle çalıştığını hatırlatan Gordon Brown, Amerikan Merkez Bankası'nın eski başkanı Alan Greenspan ile yakın işbirliği içinde çalıştığını hatırlattı. Brown, “Beni tanıyanlar kafamda olanları olduğu gibi söylediğimi bilirler. Amerikan başkanı ile de aynı şekilde oldukça samimi konuşacağım,” şeklinde bir ifade kullandı. Brown, kendisi ve arkadaşları için “İngiliz çıkarlarının” herşeyden once geldiğini de hatırlattı. Brown’un bu sözleri, İngiliz medyasında, Amerika ile ilişkilerde, selefi Blair’den farklı bir politika izleyeceği yönünde yorumlara yolaçtı.

Gordon Brown, Irak konusunda da, 2003 yılındaki askeri harekatın ardından ortaya çıkan derslerin öğrenilmesi gerektiğini kaydetti ve 2007 içinde İngiliz birliklerinin sayısının azaltılması yönündeki politikaların sürdürüleceğini ekledi. Brown, Saddam Hüseyin’in asılması şeklinin “kınanır” tarzda olduğunu belirterek, idamın Irak’taki mezhep çatışmasının durmasına hiçbir katkıda bulunmadığını vurguladı.

Brown’ın bu açıklamasının ardından, konuya ilişkin olarak şu ana kadar bir açıklamada bulunmamış olan Başbakan Blair’in ofisi bir açıklama yayınlayarak, Saddam’ın idam edilme şeklinin “tamamıyla yanlış” olduğunu ifade etti. Başbakan Blair’in önümüzdeki günlerde bu konuda daha fazla açıklamada bulunacağı da kaydedildi.
XS
SM
MD
LG