Erişilebilirlik

'Irak Konusunda Başkan'a Açık Çek Yok'


Başkan Bush, yeni Irak stratejisini Çarşamba akşamı açıklıyor. Yetkililere göre, planda Irak’a 20 bin yeni Amerikan askeri daha gönderilmesi de yeralıyor.

Kongre’de kontrolü ele geçiren Demokrat Parti'nin liderleri ise şimdiden Irak’a yeni asker gönderilmesi fikrini eleştirerek artık asker çekme zamanı geldiğini söylüyor.

New York Times gazetesinin bugün verdiği bir habere göre, Başkan, yeni stratejisi çerçevesinde Irak'ta istikrarın sağlanabilmesi için Irak hükümetinin alması gereken bazı önlemleri açıklayacak. Bunlar arasında Sünni Müslümanların siyasi sürece daha çok katılmasını sağlamak ve bir zamanlar Irak'ı yöneten Baas Partisi'nin üyelerine uygulanan kısıtlamaları azaltmak da yeralıyor.

Gazetenin, yüksek düzeydeki Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği habere göre, Başkan Bush ayrıca Irak hükümetini, Irak'ın petrol gelirini etnik gruplar arasında adil bir şekilde dağıtmayı sağlayacak yeni politikalar belirlemeye çağıracak.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow bütün Dünya’nın gözlerinin Amerika’nın üzerinde olduğunu söyledi. Snow, Irak stratejisine son şeklin verilmekte olduğunu ve konuşma metniyle ilgili çalışmaya henüz başlandığını kaydetti. Stratejinin ayrıntıları hakkında bilgi vermeyen Snow, plan kamuoyuna açıklanmadan, Kongre dahil tüm taraflara önceden bilgi verileceğini belirtti.

“Strateji hakkında çıkan haberlerle ilgili yorumda bulunmayacağım. Daha önceden de belirttiğimiz gibi, siyasi nezaket gereği Kongre üyeleri Irak stratejisi kamuoyuna açıklanmadan bilgilendirilecektir.”

Bush Yönetiminden sızan haberlere göre, Başkan Bush Irak’a geçici olarak 20 bin asker gönderilmesini öngörüyor. Başkan ayrıca yeniden yapılandırma projelerinde Iraklılara istihdam sağlanabilmesi için Kongre’den yüzmilyonlarca Dolarlık ek bütçe talebinde bulunacak. Kongre’de çoğunluğu ellerinde bulunduran Demokratlar, Irak’taki mevcut kuvvetleri desteklemekle beraber, ek kuvvet gönderilmesine karşı çıkıyor. Pazar günü bir televizyon programında konuşan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre’nin bundan böyle Başkan’a açık çek vermeyeceğini söyledi. Pelosi, Irak’la ilgili her bütçe talebinin ciddiyetle ele alınacağını vurguladı.

“Şu anda Irak’ta bulunan askerlerimizi elbette destekleyeceğiz. Fakat, eğer Başkan Irak’taki faaliyetleri genişletmek istiyorsa, bunu Kongre ile görüşmek durumundadır. Kendisine bundan böyle açık çek verilmeyecektir.”

Pelosi ve Senato çoğunluk lideri Harry Reid geçtiğimiz hafta Başkana gönderdikleri mektupta, Irak’taki asker sayısını arttırma fikrini yeniden gözden geçirmesini ve asker çekme yollarını aramasını istemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, mektupla ilgili sorular üzerine, Irak stratejisiyle ilgili tartışmaları, Beyaz Saray’ın memnuniyetle karşıladığını belirtti.

“Başkanın konuşmasına, stratejinin ayrıntılarına ve konuşmadan sonra siyasi tartışmalara insanların göstereceği tepkiyi dikkatle izlemek gerekir. Bu karmaşık olabilir ve anlaşılabilmesi zaman alabilir. Uzun süre konuyu tartışacağız ve bunun önemli olduğuna inanıyoruz.”

Başkan Bush konuşmanın ardından Irak stratejisine destek sağlamak için yurt gezisine çıkacak. Gezinin ilk durağı Georgia’daki Fort Benning askeri üssü olacak.

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush’un, Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ı, Amerika’nın Birleşmiş Milletler daimi temsilciliğine atayacağını açıkladı.

Sözcü Tony Snow, Halilzad’ın yerine de şu anda Amerika'nın Pakistan'daki Büyükelçisi olan Ryan Crocker’in getirileceğini söyledi.

Bu konudaki resmi açıklama da Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından yapıldı. Senato onaylarsa Halilzad, BM Büyükelçisi olarak, görev süresi uzatılmayan John Bolton’un yerini alacak.

Başkan Bush'un yeni Irak stratejisini açıklayacağı konuşma, yarın akşam Washington saatiyle 21:00'den itibaren televizyonlardan naklen yayınlanacak.

XS
SM
MD
LG