Erişilebilirlik

8 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush’un henüz resmen açıklamadığı yeni Irak planına ilk eleştirilerden biri eski NATO’ eski komutanı Wesley Clark’tan geldi. Clark, Washington Post’ta yayımlanan makalesinde Bush’un Irak’a 20 bin asker daha göndermesinin bir işe yaramayacağını savunuyor:

“Irak’taki temel mesele askeri değil, siyasidir. Yönetimin, muhafazakar politikasının başarısız olduğunu artık kabul etmesi gerekir. Irak’taki çatışmayı çözmenin yolu komşularıyla ilişki kurmaktan geçiyor. Bu da sınır güvenliğini artırmak ve tehdit dolu açıklamalar yapmaktan daha fazlasını gerektiriyor. Yönetim, İran nükleer silah üretmeden önce bölgeye ilişkin yeni bir strateji geliştirmelidir. Amerika, bir yandan askeri seçeneği elinde tutarken bir yandan da İran’ın nükleer güç olmak istemesiyle ilgili sorunların çözümüne el atmalıdır.”

Boston Globe ise Ortadoğu’daki bir başka sorunu, İsrail-Filistin anlaşmazlığını ele alıyor. Gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirten gazete, yine de soruna hala diplomatik bir çözüm bulunabileceğini yazıyor:

“İran’ın nüfuzunun artmasından korkan Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün bir barış anlaşmasına katkıda bulunmayı istiyor. Bu ülkeler ,el Fetih ile Hamas arasında bir iç savaş çıkmasını önlemeye, Olmert hükümetini Filistin devlet başkanı Abbas’la müzakere masasına oturtmaya ve Lübnan’da İran’ın etkinliğini artıracak bir çatışma ortamını engellemeye çalışıyorlar. Avrupalı liderler, bir Filistin-İsrail anlaşmasını hem bölgesel istikrar hem de kendi güvenlikleri açısından ilk kez bu kadar önemsiyor. Amerika Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice da, İsrail-Filistin görüşmelerini başlatmak amacıyla bölgeye gitmeye hazırlanıyor. Bütün bu girişimler, tarihi bir anlaşma için gerekli koşulların olgunlaşmasından değil, yaklaşan fırtınadan duyulan korkudan kaynaklanıyor.”

Christian Science Monitor Amerikan otomotiv sektörünün küresel rekabet gücünü kaybettiğini ileri sürüyor. Amerikan otomobillerinin Asyalı rakipleri karşısında hızla pazar kaybettiğini kaydeden gazete, şu görüşlere yer veriyor:

“Eğer Amerikan firmaları, ürünlerinin kalitesi konusunda yeniden güven oluşturabilirse ve yeni ihtiyaçlara uygun yeni modeller geliştirebilirse satışlardaki gerilemeyi durdurabilir, hatta satışlarını arttırabilir. Ancak artık hedef pazar payı değil, kârlılık olmalıdır. Aksi taktirde Amerika’da yine her yıl milyonlarca araba üretilir. Ama bu arabalar Ford, Chrysler ve GM değil, Toyota, Honda, Subari ve Kia olur.”

New York Times, Kongrenin yeni döneminde, çoğunluğu ele geçiren Demokratların iç güvenliğe daha fazla önem vereceğini yazıyor. Gazete, Demokratlara 11 Eylül Komisyonunun önerilerini bir an önce hayata geçirme çağrısında da bulunuyor:

“11 Eylül terörist saldırılarını araştıran komisyon, Kongreyi gerekli önlemleri almadığı için eleştirmişti. Bu önlemlerin çok daha önceden alınmış olması gerekirdi. Teröristlerin büyük bir saldırı düzenlemesi durumunda Amerikan ekonomisinin uğrayacağı zararla kıyaslandığında, ticaret lobilerinin bu önlemlere ilişkin dile getirdikleri şikayetlerin fazla bir önemi yoktur. Yeni kongre, ülke güvenliğini tehdit eden sorunlar konusunda tavizsiz bir tavır izlemelidir.”

XS
SM
MD
LG