Erişilebilirlik

ABD Tarihinin İlk Kadın Meclis Başkanı


Amerikan Kongresi yeni dönem çalışmalarına başladı.

7 Kasım seçimlerinde muhalefetteki Demokrat Parti'nin çoğunluğu elde ettiği Temsilciler Meclisi ve Senato’nun yeni üyeleriyle, bu göreve tekrar seçilen üyeler and içti.

Demokrat Parti Grup Başkanı olduğu için Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen California milletvekili Nancy Pelosi de yapılan oylamadan sonra yemin etti ve Amerikan tarihinde ilk kadın Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi başkanlığı görevine getirilişini, gerek Kongre, gerekse Amerikalı kadınlar açısından ‘tarihi bir an’ olarak niteledi. Pelosi, Amerikalı kadınların gerçek anlamda eşitlik kazanmak için 200 yıldan fazla bir süredir beklediğini kaydetti.

Yeni Kongre'de, 100 üyeli Senato'da 16; 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nde ise 70 kadın üye bulunuyor. Amerika Temsilciler Meclisi’ne ilk kez bir Müslüman ve iki Budist milletvekili de seçilmiş bulunuyor. Müslüman milletvekili Keith Ellison da ilk kez Kuran’a el basarak yemin etti. Ellison’un el bastığı Kuran’ın, Amerika’nın kurucusu ve üçüncü başkanı Thomas Jefferson’a ait olduğu bildirildi. Afrika kökenli Ellison, üniversite yıllarında Müslüman olmuştu.

Yeni Senato'da 1, Temsilciler Meclisi'nde ise 40 Afrika kökenli üye var.

12 yıl aradan sonra Kongre’de yeniden üstünlüğü sağlayan Demokratlar, öncelikli olarak ülke içi konulara ağırlık vermeyi planlıyor. Bu çerçevede asgari ücretin arttırılması ve kök hücre araştırmalarına uygulanan kısıtlamaların kaldırılması gibi konular ele alınacak.

Demokratlar Senato'da bir oy farkla çoğunluğu elde tutuyor. Ancak Aralık ayında beyin kanaması geçiren Demokrat Senatör Tim Johnson’ın ölümü halinde, Cumhuriyetçilerin tekrar çoğunluğu ele geçirmesi mümkün olacak.

.

XS
SM
MD
LG