Erişilebilirlik

Olmert-Mübarek Görüşmesine 'Baskın' Gölgesi


İsrail başbakanı Ehud Olmert ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, barış görüşmelerini canlandırma amacıyla dün Şarm el Şeyh’te biraraya geldi.

Mübarek, İsrail’in görüşmeden birkaç saat önce Batı Şeria’daki Ramallah kentine düzenlediği baskını kınadı. Baskın sırasında çıkan çatışmada, en az dört Filistinli öldü; 20 Filistinli de yaralandı.

Olmert ise baskını savundu ve İsrail’in teröristlerden korunmasının amaçlandığını söyledi.

Bu arada Olmert ve Mübarek arasındaki görüşmede, Hamas tarafından geçen yaz kaçırılan İsrailli askerin serbest bırakılması konusu ele alındı. İsrail’in, askerin iadesi için yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmaya hazır olduğu bildirildi. Ancak takas için bir tarih belirtilmedi.

Hamas ve El Fetih Militanlarini Sokaklardan Çekiyor

Filistinli Hamas ve El Fetih örgütleri, silahlı militanlarını sokaktan çekme konusunda anlaştı.

Anlaşmaya, Filistin Başbakanı İsmail Haniye ve Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan olağanüstü toplantıda varıldı.

Abbas’a bağlı El Fetih ve Haniye’ye bağlı Hamas militanları arasında dün Gazze’de çıkan çatışmalarda 6 Filistinli ölmüştü. Çatışmalarda Hamas, bir üyesini kaybederken, El Fetih örgütünden, aralarında bir albayın da bulunduğu 4 üye öldü.

En az 30 kişinin de yaralandığı çatışmalar Batı Şeria’ya da sıçramış durumda. Batı Şeria’nın kuzeyinde iki Hamas yetkilisi saldırıya uğrarken, Cenin’de de bir Hamas yetkilisinin aracı ateşe verildi.

Bu arada, Gazze’de kaçırılan Perulu gazeteciyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Kent merkezinde toplanan Filistinli gazeteciler, Fransız Haber Ajansı’na çalışan meslektaşları Jaime Razuri’nin kaçırılmasını protesto etti.

Yabancı gazeteciler Gazze’de sık sık kaçırma eylemlerine hedef oluyor. Ancak kaçırılan gazeteciler, genelde birkaç saat içinde serbest bırakılıyor.

XS
SM
MD
LG