Erişilebilirlik

Saddam'ın İdamıyla İlgili Soruşturma Sürüyor


Beyaz Saray, Irak hükümetini yeni idamların infazında gerekli titizliği göstermeye çağırdı. Saddam Hüseyin’in üvey kardeşi ve eski istihbarat şefi Barzan el-Tikriti ile eski yargıç Avad el-Bender’in idamının ertelendiği haber veriliyor.

BM İnsan Hakları yetkilisi Louise Arbour, bu kişilerin adil ve tarafsız bir şekilde yargılanmadıkları kaygısı taşıdığını söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak Al Rubai, Saddam Hüseyin’in idamının gizlice filme çekilmesiyle ilgili olarak iki kişinin daha tutuklanabileceğini açıkladı.

Daha önce de Irak Hükümeti, konuyla ilgisi olduğu sanılan bir kişiyi gözaltına aldığını açıklamıştı. Tutuklanan kişinin kimliği ise açıklanmadı.

Cep telefonu kamerasıyla gizlice yapılan sesli çekimde, çevredeki kişilerin Saddam Hüseyin’e idam edilmeden önce sataştıkları ve bağırdıkları görülüyor. İdamın resmi video görüntülerinde ise ses kaydı bulunmuyor.

Saddam Hüseyin’in idamıyla ilgili tartışmalar sürerken, şiddet olayları da devam ediyor. Bugün başkent Bağdat’ta düzenlenen iki bombalı saldırıda en az 13 kişi öldü, 20’yi aşkın kişi de yaralandı.

Bu arada Amerikan ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Bağdat’ın batısında bir devriye aracına düzenlenen saldırıda, bir askerin öldüğü bildirildi.

BM Cezaların İnfazı Ertelensin

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour, devrik lider Saddam Hüseyin'le birlikte idama mahkum edilen üvey kardeşi Barzan İbrahim El Tıkriti ve eski Devrim Mahkemeleri Baş Yargıcı Avad el Bander'in cezalarının infaz edilmemesi çağrısında bulundu.

Arbour, Saddam Hüseyin'in adil yargılanmadığı konusundaki kaygılarının El Tıkriti ve El Bander için de geçerli olduğunu bildirdi. BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'den, el Tıkriti ve El Bander'in uluslararası yasalar uyarınca affedilme yollarını arama şansı verilmesini ya da idam kararının hapis cezasına döndürülmesini istediğini de açıkladı.

BM içindeki genel kaygı idamların Irak’taki mezhep çatışmalarını arttırarak ülkenin bir bölünme sürecine gireceği.

BM yeni Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, ikilinin idam edilmemesi çağrılarını destekledi; ancak Saddam Hüseyin’in idamıyla ilgili Ban, kendisinin iktidarı boyunca ciddi insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ve idam kararlarının devletlerin kendi karar vermesi gereken bir husus olduğunu söylemekle yetindi.

BM İnsan Hakları Komisyonu daha önce Saddam Hüseyin için de benzer bir çağrı yapmış ancak bu talebi dikkate alınmamıştı.

Ancak, Bağdat yönetimi BM’lerle uluslararası baskılarla , el Tıkriti ve El Bander'in idam cezalarının infazını ertelediğini açıkladı.

BM sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-Moon’un BM İnsan Hakları Komisyonu’nun girişiminin tamamıyla arkasında durduğunu söylerken, Ban’ın ölüm cezalarına karşı olduğunu belirtti.

Bu arada İtalya, Saddam Hüseyin’in idamının ardından BM nezninde ölüm cezalarının önlemesi için bir moratoryum girişiminde bulunacağını açıkladı. Şuanda BM Güvelik Konseyi Başkanlığı’nı elinde bulunduran Rusya’dan İtalyan hükümetinin konuyu BM Genel Kurulu’na getirmesini talep ettiğini de açıklandı.

Rusya, Saddam Hüseyin’in infazından sonra Irak'ta yaşananlardan ABD ve diğer koalisyon güçlerini sorumlu tuttu ve bu ülkeleri insani değerleri ayaklar altına almakla suçlamıştı. Ancak Güvenlik Konseyi Başkanı olarak Rusya, idamlar konusunda ne yapabilir, siyasi gözlemciler bunun hala bir soru işareti olduğunu belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG