Erişilebilirlik

Bulgaristan ve Romanya AB Üyesi Oldu


Romanya ve Bulgaristan, 2007 yılına Avrupa Birliği üyeliğiyle ‘merhaba’ dedi.

İki ülkenin başkentlerinde coşkulu halk Avrupa Birliği üyeliğini sokaklarda havai fişekler patlatarak ve dans ederek kutladı. Geceyarısından itibaren bu ülkelerin bayraklarının yanı sıra gönderlere mavi renkli Avrupa Birliği bayrakları çekildi.

Kutlamalara, Avrupa Birliği’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn ve diğer üst düzey yetkililer doğrudan katılırken, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, iki ülkeyi videokonferans aracılığıyla kutladı.

Bununla birlikte Bulgaristan ve Romanya, yolsuzluk ve organize suçla mücadele alanlarında, Brüksel tarafından yoğun mercek altında tutulacak.

Avrupa Birliği’nin iki yeni üyesi, ekonomik açıdan sıkıntı yaşıyor. Çalışanların maaşlarıysa, Birlik üyesi ülkelerden çok daha düşük. Bundan dolayı İngiltere ve İrlanda gibi eski üyeler, Bulgaristan ve Romanya’dan yoğun işçi göçüne engel olmak amacıyla, iki ülkeye karşı seyahat sınırlaması uygulayacak.

Slovenya da Euro'ya Geçti

Bulgaristan ve Romanya, 2007’yle birlikte Avrupa Birliği’ne üye olurken, Slovenya da Euro’ya geçti. Böylelikle Slovenya, Avrupa Birliği para birimini kabul eden ilk eski komünist ülke oldu.

Slovenya aynı zamanda Euro’ya geçen 13’üncü Avrupa Birliği ülkesi oldu.

Uzmanlar Euro’nun, Slovenya’nın dış ticaretini geliştireceğini ve ekonomisini sağlamlaştıracağını söylüyor. Ancak Euro’nun enflasyona neden olabileceği yönünde endişeler de bulunuyor.

XS
SM
MD
LG