Erişilebilirlik

Etiyopya Birlikleri Mogadişu'ya Yaklaştı


Somali’de hükümet kuvvetleri ve Etiyopya birliklerinin, İslamcı grubun elinde tuttuğu başkent Mogadişu’ya 30 kilometre yaklaştığı bildirildi.

Etiyopya enformasyon bakanı, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, birliklerin Mogadişu’ya girmeyi planlamadığını söyledi. Somali’deki meşru hükümetin Etiyopya büyükelçisiyse, İslamcılar teslim oluncaya kadar Mogadişu’nun kuşatma altında tutulacağını kaydetti.

İslamcı grubun lideri Şeyh Şerif Ahmed, Mogadişu halkından kendi kuvvetlerine yardımcı olmasını istedi.

Bu arada Mogadişu’daki yerel milislerin, Somali başkentinin kontrolünü ele geçirmeye başladığı bildiriliyor. İki Somali haber ajansına göre yerel milisler Mogadişu’nun bazı kesimlerini, kaçan ya da silahlarını teslim eden İslamcı kuvvetlerden geri aldı.

Görgü tanıkları, sokaklarda İslamcı grubun yasakladığı KHAT adlı uyuşturucu bitki yapraklarının, yeniden satıldığını da duyurdu. İslamcı güçler, geri çekilmelerinin taktik bir manevra olduğunu kaydetti ve gerilla savaşı başlatma tehdidinde bulundu.

Öte yandan Afrika Birliği dönem başkanı Etiyopya birlikleri dahil tüm yabancı kuvvetlerin Somali’den çekilmesini istedi. Ancak Amerika, Etiyopya’nın müdahalesini savundu.
XS
SM
MD
LG