Erişilebilirlik

25 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor gazetesi Etiyopya’nın Somali’de iktidarı ele geçiren İslamcılara karşı saldırıya geçmesinin ardından çatışmaların bütün bölgeye yayılabileceği uyarısında bulunuyor. Gazetenin konuyla ilgili haberi şöyle:

"Etiyopya ordusunun saldırıları, Haziran ayında Somali’nin büyük bir kısmını denetimleri altına alan İslamcılara karşı ilk resmi tepki oldu. Adis Ababa, bu gelişmenin kendi topraklarındaki İslamcıları da kışkırtacağından endişe ediyordu. Etiyopya’nın Somali’deki İslamcılarla giderek güç kaybeden geçici hükümet arasındaki iç savaşa müdahalesiyle, bu bölgesel çatışma bütün bölgeye yayılabilir. Etiyopya’nın can düşmanı Eritre’nin bu gelişmelere seyirci kalmayacağı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler’in kısa bir süre önce açıkladığı bir raporda da, on ülkenin Somali’de çatışan taraflara gizlice silah ve mühimmat sağladığı ve Somali’deki savaşı kendi amaçları doğrultusunda kullandığı belirtiliyordu."

New York Times gazetesi küreselleşmenin artmasıyla birlikte Amerika’da korumacı politikaları savunanların da çoğaldığına dikkat çekiyor. Ancak gazete Amerikan ekonomisinin küresel rekabete ayak uydurma dışında bir şansı olmadığının da altını çiziyor. Yazı devamla şöyle:

"Hiç kuşkusuz, bu süreçte Amerikan orta sınıfı istihdam ve iş güvencesi konusunda sıkıntılar yaşıyor. Sorunun önemli bir kısmı da küreselleşme ile diğer sorunları birbirine karıştırmaktan kaynaklanıyor. Serbest ticaret sayesinde daha hızlı bir büyüme daha düşük bir enflasyon oranı ve daha yüksek miktarlarda kar sağlandı. Ancak, bütün bunlardan, zenginler daha fazla faydalandı. Amerika’da gelirle bağlantılı vergilendirme sistemi daha da güçlendirilmelidir ve devlet, sağlık harcamalarını karşılayamayacak durumda olanlara yardımcı olmanın bir yolunu bulmalıdır."

Washington Post gazetesinin deneyimli yazarı Jackson Diehl, Rusya’nın enerji kaynaklarını bir silah olarak kullanmasını eleştiriyor. Diehl, Moskova’nın tehditlerine karşı Avrupa Birliği’nin ortak bir enerji politikası geliştirmesi gerektiğini vurguluyor. Yorum, devamla şöyle:

"Senatör Richard Lugar, enerji güvenliğini sağlama görevinin NATO’nun temel görevlerinden biri olarak resmen kabul edilmesini öneriyor. NATO’nun Afganistan’daki savaşla fazlasıyla meşgul olduğu bir dönemde, böyle bir öneri cesaret kırıcı gözükebilir. Ama, NATO’nun temel görevi demokratik Avrupa’yı, Doğu cephesindeki baskıcı ve kavgacı gücün saldırısına karşı korumaktı. Ve Rusya’nın enerji tehdidi bu tarihi görev tanımının içindedir. Lugar’ın da dediği gibi, “enerji kaynaklarının açık bir silah olarak kullanılması teorik bir varsayım değil, bugün yaşanan bir gerçektir.”

Los Angeles Times gazetesi savaş nedeniyle Noel’i ailelerinden uzakta kutlamak zorunda kalan Amerikan askerleri için kaleme alınan bir makaleyi yayımlıyor. Makalede şu görüşlere yer veriliyor:

"Belki barışın ön planda olduğu dönemlerde, Noel’de dile getirilen “dünya barışı” talepleri ve “herkese karşı iyi niyet” kutlamaları, basma kalıp birer ifade olabilir. Ancak Irak ve Afganistan’daki savaş nedeniyle 160 bin Amerikan askerinin zor bir dönemden geçtiği bugünlerde, bu tür dilekler daha büyük bir önem taşıyor. Tıpkı geçmişteki savaşlarda olduğu gibi, bugün de Irak ve Afganistan’daki on binlerce asker, Noel’de evde olma hayali kuruyor. Yokluklarında, onları ve yaptıkları hizmeti şükranla anıyoruz."

XS
SM
MD
LG