Erişilebilirlik

Berlin Parlamentosu'nda Genç Türk Temsilci


Avrupa’daki parlamentolara seçilen Türk kökenli milletvekili sayısı sürekli artıyor. Hollanda, Danimarka ve Avusturya’nın yanısıra Türk kökenli milletvekillerinin en yoğun olarak parlamentolara girebildiği ülke Almanya. Burada sadece Federal Meclis’teki Türk kökenli milletvekili sayısı beş. Eyalet parlamentolarında da toplam 10 Türk kökenli milletvekili bulunuyor. Bunlar arasında en genci Berlinli Bilkay Öney.

Geçen Eylül ayında yapılan Berlin eyalet seçimlerinde parlamentoya girmeyi başaran Bilkay Öney son haftalarda yaptığı çıkışlarla birdenbire Alman siyasetinde konuşulan isimler arasında giriverdi. Berlin’de Türk gençlerle polis arasında yaşanan arbedenin ardından gençlerin bir bölümünü meclise getiren ve İçişleri Bakanı’na dertlerini anlatmalarını sağlayan Öney, daha sonra da, normalde başörtüsü takmamasına rağmen Berlin Operası’ndaki tartışmalı İdomeneo operasına başörtüsü ile giderek, Almanya’daki islamofobiyi protesto etti. 1976 doğumlu Öney, öğretmen bir ailenin çocuğu ve 3 kız kardeşin en büyüğü. Almanya’da geçen çocukluğuna dair aklında kalanlar arasında ise bir göçmen çocuğu olmanın zorlukları ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan isyancı kimlik var.

Sonunda Öney, bir rockçu olmaz, fakat kendisine göre bu isyancı kişiliğe en yakın partiye üye olur, o da Yeşiller partisi. Üniversite yıllarından bu yana Yeşiller üyesi olan Öney aslında daha iyi yerlere gelebilmenin formülünü de bulduğunu, ama kişiliğindeki "isyancı" özellikten dolayı bunda başarılı olamadığını söylüyor.

Öney, bu yaklaşımına rağmen kendisini sevindiren ve çalışmalarına dinamizm kazandıran olaylar yaşadığını da söyleyerek katıldığı bir toplantıyı buna örnek gösteriyor.

Öney, Berlin Teknik Üniversitesi işletme bölümü mezunu. Aynı zamanda medya danışmanlığı eğitimi ve beş yıllık televizyon sunuculuğu deneyimi var. Ondan sonraki adresi ise Berlin Eyalet Parlamentosu. Partisi içinde uyum ve göçmenlik konularında yoğunlaşan Öney, bazen Almanya’daki Türk imajı nedeniyle çok zorlandığını belirtiyor.
XS
SM
MD
LG