Erişilebilirlik

Türkmenistan'da Seçim Tarihi Belirlenecek


Türkmenistan'ın geçici devlet başkanlığı görevini yürüten Kurbankulu Berdimuhammedov, ölen devlet başkanı Saparmurat Niyazov'un yerine yapılacak seçim için tarihin Salı günü açıklanacağını bildirdi.

Bir televizyon konuşması yapan Berdimuhammedov, Halk Konseyi'nin tarih belirlemek ve adayları onaylamak için toplanacağını söyledi.

Türkmenistan'ı 21 yıl süreyle yöneten devlet başkanı Niyazov'un ölümü üzerine yakın danışmanı Berdimuhammedov geçici devlet başkanı olmuştu.

Türkmenistan'da resmi yas ilan edildi. 66 yaşında ölen Niyazov'un cenaze töreni yarın (Pazar günü) yapılacak.

Niyazov'un, kendisinden sonra yerini alacak bir isim belirlememiş olması, zengin doğal gaz kaynaklarına sahip olan Türkmenistan'da istikrarsızlık çıkabileceği yolunda kaygılara yolaçıyor.

Washington'da Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Aşkabat'taki geçici yönetimle çalışmaya hazır olduğu belirtildi.

Türkmenistan anayasasına göre parlamento başkanı Överzgeldi Atayev'in devlet başkanlığı görevini üstlenmesi ğerekiyordu. Ancak yetkililer, Atayev hakkında, suç işlediği gerekçesiyle soruşturma yürütüldüğünü, bu nedenle devlet başkanlığına getirilemeyeceğini açıkladı.

Bu arada, basın özgürlüklerini savunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Türkmenistan'daki geçici yönetimi hapisteki gazeteci ve insan hakları eylemcilerini serbest bırakmaya çağırdı.

Niyazov yönetimi sırasında Türkmenistan, siyasi muhaliflere ve dini azınlıklara yapılan kötü muamele nedeniyle uluslararası alanda eleştirilere hedef oluyordu.

XS
SM
MD
LG