Erişilebilirlik

Saakaşvili Erdoğan'la Görüştü


Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Saakaşvili görüşmenin ardından Gürcistan’ın doğal gaza olan ihtiyacının karşılanması amacıyla Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi ve ülkesinin doğal gaz konusunda tek kaynağa bağlı kalmayacağını duyurdu.

Öte yandan Türkmenbaşı’nın vefatı Türkiye’de de üzüntüyle karşılandı. Dışişleri Bakanı Gül, Türkmenistan’ın kritik süreçten büyük bir dirayetle geçeceğine ilişkin umudunu ifade ederken Türkiye’nin en üst düzeyde Türkmenistan’ın bu dönemden sağlıklı bir şekilde çıkması için gereken her şeyi yapacaklarını vurguladı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretinin son gününde Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile bir araya geldi. Saakaşvili, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada doğal gaza olan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ihtiyacın giderilebilmesi için ciddi adımlar attıklarını kaydetti.

Gürcistan’ın doğal gaz konusunda tek kaynağa bağlı kalmayacağını vurgulayan Saakaşvili, konuyu Azerbaycan ile de ele alacaklarını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisinin toplantısına da katılan konuk Cumhurbaşkanı “Dünyaya açılan penceremiz daha önce Rusya idi, şimdi dünyaya açılan penceremiz Türkiye oldu" diye konuştu. Saakaşvili, Gürcistan’ın çok önemli hidroelektrik potansiyeli bulunduğunu söylerken Azerbaycan’dan, Rusya’dan Türkiye’ye Gürcistan yoluyla elektrik aktarımı gerçekleştirileceğini söyledi.

Türk yetkililer, Erdoğan’ın Saakaşvili ile görüşmesinde Gürcistan’ın doğalgaz sıkıntısının ele alındığını söyledi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Türkiye’nin Şahdeniz projesi üzerinden Bakü-Tiflis-Erzurum hattından alacağı doğalgazdan pay talebinde bulundu. Saakaşvili’nin karşılığında elektrik vermeyi önerdiği bildirildi.

Yetkililer, Türkiye’nin Gürcistan ile Rusya arasındaki gerilimde açıkça taraf olmak istemediğini ancak Gürcistan’ı da zorda bırakmayı uygun görmediğini belirttiler. Türkiye’nin de bir takım beklentileri bulunduğunun altını çizen yetkililer Gürcistan’dan Kafkas Demiryolu inşası konusunda güçlü bir irade ve somut adım görmek istediklerini ifade ettiler.

Türkiye ayrıca Acara Bölgesinin özerk statüsünün zayıflatılmasına dönük adımlara son verilmesini ve Ahıska Türkleri’nin yurtlarına dönmesi konusunda Gürcistan’ın gecikmeksiniz adım atmasını istiyor.

Bu arada Türkmenistan Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı’nın vefatı Türkiye’de üzüntüyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yayınladığı mesajda Türkmenbaşı’nın, Türkmenistan'ın bağımsızlığına, kalkınmasına ve istikrarlı bir ülke olarak uluslararası alanda yerini almasına büyük katkıları olan yetkin bir devlet adamı olarak anımsanacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bir mesaj yayınladı. Gül mesajında Türk dünyasının üzüntüsünün büyük olduğunu ifade ederken Türkmenistan’da bir belirsizliğin olmamasının çok önemli olduğuna işaret etti. Gül, Türkmenistan’ın kritik süreçten büyük bir dirayetle geçeceğine ilişkin umudunu ifade ederken Türkiye’nin en üst düzeyde Türkmenistan’ın bu dönemden sağlıklı bir şekilde çıkması için gereken her şeyi yapacaklarını vurguladı.

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise Türkmenbaşı’nın Türk dünyasında ve Türkmenistan'da sevgi ve saygı ile anılacağını kaydetti. Bu arada Türkmenbaşı’nın cenazesine Türkiye’den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün katılacağı duyuruldu.

XS
SM
MD
LG