Erişilebilirlik

21 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Irak’ta işlerin giderek daha da kötüye gittiğini belirtiyor ve Bush’un yeni bir politika belirleme konusunda net bir tavır sergilememesini eleştiriyor. Yorumda özetle şu görüşlere yer veriliyor.

"Başkan Bush dünkü konuşmasında hiç değinmediği bir konuya değindi ve Amerikan ordusunun büyütülmesi gerektiğini itiraf etti. Ancak bu, zaman alacak bir iş. Bu nedenle Bush’un kararı Irak’taki sorunların çözümüne yardımcı olacak bir karar değil. Başkan’ın artık Irak’ta izlediği politikaların da çıkmaza girdiğini itiraf etmesi ve hala elinde bazı seçenekler varken yeni bir politika belirlemesi gerekiyor."

Boston Globe ise Irak’a takviye asker gönderilmesinin, bu ülkede süren şiddeti önlemeye yetmeyeceğini savunuyor. Gazete, bu konuda şu görüşlere yer veriyor:

"Genelkurmay yetkilileri, Irak’taki asker sayısını artırmanın El Kaide saldırılarını da artıracağını; daha fazla askerin, Sünni isyancılar için daha fazla hedef oluşturacağını söyledi ve Haçlılara karşı Irak’ta cihat çağrısı yapan grupların işine yarayacağı uyarısında bulundu. Bunlar, haklı uyarılardır. Iraklıların daha fazla Amerikan askerine ihtiyacı yok. Irak’ta güvenliği sağlamanın en gerçekçi yolu, Iraklıların kendi aralarında iktidarı ve petrol gelirlerini paylaşacak bir sistem bulmalarından ve gevşek bir federalizmi kabul etmelerinden geçiyor."

USA Today de Irak’a daha fazla asker gönderilmesinin bir işe yaramayacağını savunuyor. Gazete, bu konuda şu görüşlere yer veriyor:

"Irak’a 2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ülkede istikrarı sağlamak amacıyla daha fazla asker göndermenin bir anlamı vardı. Bugün ise, böyle bir adım atılması, zaten kaybedilen bir bahiste öne sürülen parayı iki kata çıkartmaya benziyor. Diğer seçenekler çok daha pahalı olduğu için gündeme gelen umutsuz bir çaba izlenimi bırakıyor. Bu düşünceyi destekleyenler kendilerine şu soruyu sormalıdır: Böylesine kötü tanımlanmış başarı ihtimali bu kadar düşük bir göreve, kendi çocuklarını göndermek isterler mi?"

Washington Post, Pakistan’ın Kuzey Veziristan bölgesinin El Kaide yönetimindeki fanatik güçlerin sığınağı haline geldiğini belirtiyor. Gazete, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in bölgedeki aşiretlerle yaptığı anlaşmayı eleştiriyor ve Bush yönetiminden Müşerref’e baskı yapmasını istiyor. Yazıda devamla şu görüşlere yer veriliyor:

"Pervez Müşerref’in yaşadığı siyasi sorunların çözümü, Pakistan’daki İslamcı güçlerle ittifaka son vermesinden ve 1999’daki askeri darbeden bu yana laik demokratik partilere uyguladığı baskıları kaldırmasından geçiyor. Müşerref’in ayrıca aşiretlerin yaşadığı bölgelerde laik siyasi partilere yasaklar uygulanırken, mollaların desteklenmesi uygulamasından da vazgeçmesi gerekiyor. Bush yönetimi, Müşerref’in içi boş vaatlerine ve mazeretlerine hoşgörü göstererek, hem Afganistan’daki görevi hem de ülke güvenliğini tehlikeye atıyor."


XS
SM
MD
LG