Erişilebilirlik

Erdoğan New York Temaslarını Tamamladı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki günlük ABD ziyaretinin ilk ayağında Medeniyetler İttifakı Projesi çerçevesinde Birleşmiş Milletler’de temaslarda bulundu, ikinci ayağında ise Amerikan siyasetinin etkin isimleriyle görüştü.

Erdoğan önce Amerika’nın Kıbrıs eski Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile ardından da yine Demokrat Parti’nin güçlü isimlerinden Edward Kennedy ile görüştü.

Başbakanın bu iki önemli isimle görüşmesi, Ankara'nın ABD Senatosu’nda çoğunluğu ele geçiren Demokratlarla daha yakın ilişki kurma çabası olarak algılanıyor. Zira altı yıldır yönetimde olmayan Demokratlarla Türkiye’nin diyaloluğu zayıflamıştı. Edward Kennedy, Demokratların en güçlü senatörlerinden ve kendisinin ‘Ermeni soykırımı’ tasarısına verdiği destek biliniyor. Richard Holbrooke’un şu an resmi sıfatı olmasa da Demokratlar üzerinde etkin bir isim ve olası bir Demokrat yönetimde dışişleri bakanlığı için adı geçiyor.

Başbakan daha sonra Cumhuriyetçi Parti’nin ağır toplarından eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger ile bir araya geldi. Kissenger her ne kadar Cumhuriyetçi de olsa Demokratlar üzerinde de büyük etkisi var. Başkan George W. Bush’un, hemen hemen her ay Kissinger'la bir araya gelerek dış politikasını gözden geçirdiği de biliniyor.

Başbakan ziyaretinin ikinci gününde Musevi örgütlerinin temsilcileriyle de bir araya geldi. Görüşmenin ardından Musevi Dernekleri Konferansı Başkanlığı İkinci Başkanı Malcom Hoenlin, Başbakan Erdoğan ile Hamas konusunda aynı görüşleri paylaşmadıklarını belirtti:

Honelin, “Türkiye’yle ana konularda aynı şeyleri düşünüyoruz. Ancak bazı ayrıntılarda aynı fikirleri paylaşmıyoruz. Mesela biz Filistin’deki erken seçimleri olumlu görüyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan ise daha önce düzenlediği basın toplantısında sözkonusu erken seçimleri olumlu bulmadığını, Filistin halkının iradesine saygı duyulmadığını belirtmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerinin ardından New York’tan ayrıldı.

XS
SM
MD
LG