Erişilebilirlik

Erdoğan'ın New York Temasları Sürüyor


New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısına katıldı. Erdoğan ayrıca ABD eski Başkanı Bill Clinton ile BM yeni Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile buluştu.

Türkiye’nin İspanya ile eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısına katılmak üzere New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında, Medeniyetler İttifakı Projesi ve Türkiye’nin bölgesel sorunlarıyla ilgili konulara ağırlık verdi.

Başbakan, Ortadoğu’daki durumu genel olarak iyi görmediğini ifade ederken, Filistin’deki erken seçimleri olumsuz diye nitelendirdi.

Başbakan Erdoğan Irak konusuna da değindi ve Türkiye’nin Irak’ın bölünmesini kabul etmeyeceğini vurguladı. İran ve Suriye’nin de Irak’ın bölünmesine karşı olduğunu belirten Başbakan, eski Dışişleri Bakanı James Baker’in başkanlığını yaptığı Irak Çalışma Grubu Raporundan övgüye bahsetti:

Başbakan Erdoğan, bayramda Lübnan’a gitmeyi düşündüğünü belirtirken, oradaki Türk birliklerini de ziyaret edeceğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye olarak Hizbullah’ın hükümetinden çekilmesini doğru bulmadığını da söyledi.

Kıbrıs konusunda ise Türkiye’nin üzerine düşen herşeyi gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’a kaldırılması için söz verilen tecritin hala devam ettiğini vurguladı. Genel Sekreter Kofi Annan’ın raporunun iki buçuk senedir, BM Güvenlik Konseyi’nde olduğuna dikkati çeken Başbakan, bir rapora bu kadar geç cevap vermesinin kafalarda soru işareti oluşturduğunu belirtti.

Bir gazetecinin “Kuzey Kıbrıs için istediğiniz hakları Kürtlere vermeye hazır mısınız?” sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan Türkiye’de Kürtler’in haklarla ilgili bir sorunu olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan ziyaretinin ilk gününde Medeniyetler İttifakı Projesi toplantısında İspanya Başbakanı Zapatero ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan’la biraraya geldi. Ayrıca yeni Genel Sekreter Ban Ki-Moon ile de yarım saat görüştü. Erdoğan’ın, yeni Genel Sekreter’e ağrılıklı olarak Kıbrıs’tan bahsettiği tahmin ediliyor.

Bunun yanısıra Başbakan Erdoğan ABD eski başkanı Bill Clinton ile bir araya geldi. Basın kapalı olan ve bir saat süren toplantıda AB süreci, Kıbrıs, Ortadoğu ve Ermeni soykırımı konularının konuşulduğu belirtildi. Erdoğan’ın AB ülkelerinde sürdürülen Ermeni soykırımı kampanyalarıyla Türkiye’ye haksızlık yapıldığını düşündüğünü Clinton’a ilettiği söylenirken, eski başkanın Türkiye’nin Kıbrıs’taki son hamlesini olumlu diye nitelendirdiği vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ziyaretinin ikinci ve son gününde Musevi dernekleri ile eski Dışişleri Bakanı Henry Kissenger ve ABD'nin eski Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke ile görüşmesi bekleniyor. Holbrooke, yaklaşık bir ay önce NATO'nun Riga zirvesi için hazırladığı raporda, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyini işgal etmesi olasılığını önlemenin en iyi yolunun bölgeye NATO gücü konuşlandırmak olduğunu savunmuştu.

New York muhabirimiz Elif Özmenek'in haberinin tamamını yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG