Erişilebilirlik

Erdoğan Medeniyetler Konferansına Katılacak


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün New York’ta gerçekleştirilecek Medeniyetler İttifakı toplantısına katılacak. Erdoğan, Türkiye'den ayrılmadan önce Konya’daki Mevlana törenleri sırasında ziyaretine ilişkin bir konuşma yaptı.

Başbakan Erdoğan konuşmasında Medeniyetler İttifakı projesini 21. yüzyılın ''küresel barış projesi'' olarak gördüğünü söyledi ve projenin nihai eylem planını yaşama geçireceklerini ifade etti. Başbakan Medeniyetler İttifakı'na esas teşkil eden küresel vizyonlarını ve barış ideallerini ortaya koyacaklarını anlatırken bunun zeminini “bütün farklılıklara rağmen herkesi biraraya getirme gücüne sahip olan ortak insani değerler” olarak tanımladı.

Erdoğan, New York’ta kendisiyle birlikte Medeniyetler İttifakı girişiminin eşbaşkanlığını yürüten İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve yeni yılda bu görevi devralacak olan Ban Ki Moon ile biraraya gelecek. Batı ile İslam dünyasını yakınlaştırmayı amaçlayan toplantıda Kasım ayında İstanbul’da Akil Adamlar tarafından sunulan rapordaki tavsiyelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Erdoğan’ın New York ziyareti sırasında ayrıca Amerika’nın eski Başkanlarından Bill Clinton ve eşi New York Senatörü Hillary Clinton'la görüşmesi öngörülüyor. Ziyaretin ikinci gününde ise Başbakan Erdoğan, Demokrat senatör Edward Kennedy ve Amerika’nın eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke'la bir araya gelmesi bekleniyor.

New York Times gazetesinin editörleri ve Musevi örgütlerinin temsilcileriyle buluşacak olan Başbakan Erdoğan 20 Aralık Çarşamba günü Türkiye'ye dönecek.

Talat: 'Ada'daki Bölünmüşlük Kalıcılaşak'

Öte yandan Türkiye’nin gündeminde Kıbrıs konusu yer almaya devam ediyor. Antalya’da bulunan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Türkiye’nin Rum gemilerine limanlarını açmasının, Kıbrıslı Türklerin izole edilmesine yol açacağını kaydetti.

Yunanistan ve Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği’ne üye olduğunu hatırlatan Talat, bu nedenle Birliğin Kıbrıs sorunu konusunda tarafsız olmasının beklenmemesi gerektiğine işaret etti. Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda yeterli birikime sahip olmadığını anlatırken birliğin mevcut politikasının Ada'daki bölünmüşlüğü kalıcılaştıracağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Ankara ziyaretine de değinen Talat, İngiltere’nin izolasyonların kaldırılmasında kararlılık ifade ettiğini ancak uygulamaya bunu yansıtmadığı eleştirisini getirdi.

XS
SM
MD
LG