Erişilebilirlik

2006 Tarihin En Sıcak Yıllarından Biri Oldu


Tamamlamakta olduğumuz 2006 yılı, tarihin en sıcak geçen altıncı yılı oldu. Bu sıcaklığın yanısıra dünyanın pek çok yerinde kuraklık ve sel felaketleri yaşandı. Dünyamız büyük bir iklim değişikliğinden geçiyor. Dünya Meteoroloji Dairesi Cenevre’de yeni raporunu açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü bu yıl, bir çok ülke ve bölgenin rekor sıcaklar yaşadığını açıkladı. Örneğin İngiltere’de bu yıl Ağustos ayındaki sıcaklar daha önce 17’inci yüzyılda, Danimarka ile Hollanda’da ise 18’inci yüzyılın başında görülmüştü. Örgütün yıllık raporuna göre, Avusturalya ile Brezilya’da sıcak dalgası rekor düzeydeydi. Yine aynı şekilde Amerika’da sıcaklar bunaltırken, normal olarak Kanada’nın buzul bölgesinde, tarihin kaydettiği en ılıman kış ve bahar yaşandı.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Genel Sekreteri Michel Jarraud, başta Afrika kıtasının doğusu olmak üzere, dünyanın pek çok bölgesinde uzun süreli kuraklıkların görüldüğünü belirtti. Genel sekreterin belirttiğine göre, bu kuraklık ve yol açtığı gıda sıkıntısından, on milyon insan etkilendi. Aralarında Somali’nin de bulunduğu bazı Afrika ülkelerinde son on yılın en ciddi kıtlıkları görüldü. Bu yetkiliye göre, Asya ülkeleri de aşırı sıcaklardan etkilendi:

"Çin’de milyonlarca hektarlık ekili alan tahrip oldu. Yine Çin’in doğusunda, pek çok yerde içme suyu sıkıntısı yaşandı. Güneybatı Avusturalya’da kuraklık 30 yıldır devam ediyor. Amerika’da kuru hava en çok sayıda ve uzun süreli orman yangınlarına yol açtı."

Jarraud şiddetli kuraklığın hakim olduğu yerlerde, çok ciddi sellere de tanık olunduğunu bildirdi. Dünya Meteoroloji yetkilisine göre, bu yadırganacak bir durum değil:

"Bunun sebeplerinden biri şudur: Toprak son derece kuru olduğu zaman çok sertleşiyor ve yağmur, bu katılıktaki toprağa nüfuz edemiyor. Bunun sonucu olarak da sel oluşuyor. Afrika’da Nijer’de durum böyle oldu. Nijer’de 1923 yılından bu yana en yoğun yağışlar kaydedildi. Sahra’nın bu bölgesindeki Tindouf’da, Şubat ayında Afrika’da daha önce hemen hemen hiç görülmemiş seller kaydedildi."

Dünya Meteoroloji uzmanları Güneydoğu Asya’da tayfunların can aldığına dikkati çekiyor. Filipinler’de, Ekim ve Kasım aylarında Durian tayfunu bir buçuk milyon insanı etkiledi.

Uzmanlar Antartika üzerindeki ozon deliği büyüklüğünün Eylül ayında rekor düzeye ulaştığını da belirtiyor. Buna ek olarak Arktik denizindeki buzulların erimesi de yine rekora ulaştı. İklim değişikliği yüzünden Arktik buzulları, yılda 60 bin kilometrekare azalıyor. Bu alan, her yıl İsviçre büyüklüğündeki bir buzul kitlesinin erimesine tekabül ediyor.
XS
SM
MD
LG