Erişilebilirlik

Gazze'de Diken Üzerinde Ateşkes


Gazze’de rakip Filistinli gruplar arasında ateşkesin kabulüne rağmen sokaklardan silah sesi geldiği ve silahlı kişilerin dolaştığı bildiriliyor.

Ateşkes, tarafların silahlı çatışmalara ve toplu gösterilere derhal son vermesini öngörüyor. Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas’ın Cumartesi günü erken seçim çağrısında bulunması üzerine, Gazze’de çatışmalar tırmanmıştı.

Hükümeti elinde tutan Hamas’a bağlı militanlar, Gazze kentinde Mahmud Abbas’ın bürosunun bulunduğu binayı havan topu ateşine tuttu. Saldırıda genç bir kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze’nin kuzeyinde de Hamas militanları, gösteri düzenleyen El Fetih yandaşlarına ateş açtı. Olayda bir kişi yaralandı.

El Fetih örgütü militanlarıysa, Hamas’ın iki bakanlık binasını ele geçirdi. Dışişleri Bakanı Mahmud el-Zahar’ın içinde bulunduğu araç konvoyuna da ateş açıldı. Saldırıda yaralanan olmadı.

Mahmud Abbas, Filistin’deki siyasi krizi çözmek amacıyla erken seçim çağrısı yapmıştı. Olayın hemen ardından, Hamas’a bağlı olduğu sanılan militanlar, Abbas’a bağlı bir güvenlik görevlisini kaçırarak öldürmüştü.

Hamas hükümeti, Mahmud Abbas'ın erken seçim ilan etmesinin Filistin anayasasına aykırı olduğunu savunuyor. Mevcut sartlarda Mahmud Abbas'ın açıkladığı erken seçim kararı hala geçerli. Ancak Filistin yönetimi erken seçimin tarihini şu ana kadar açıklamış değil.

Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair de bölgeye gitti. Dün gece İsrail'e giden Blair bugün öğle saatlerinde Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ile görüşecek. İkilinin ortak bir basın toplantısı yapması bekleniyor. Abbas'ın erken seçim kararını açıklamasından sonra kendisine destek verenlerin başında gelen Blair'in bugün de Abbas'a destek vermesi bekleniyor. Ardından İsrail tarafı ile görüşecek olan Blair, Orta Doğu'da barış çağrısı yapacak.

XS
SM
MD
LG