Erişilebilirlik

Abbas'tan Erken Seçim Çağrısı


Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, erken seçim çağrısında bulundu.

Abbas, ülkedeki siyasi krize çözüm bulunması için biran önce parlamento ve devlet başkanlığı seçimleri yapılması gerektiğini ifade etti. Abbas, aylardır iktidardaki Hamas örgütüyle lideri olduğu el Fetih hareketi arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinin başarısız kalması nedeniyle seçim yapılmasından başka çare olmadığını kaydetti.

Hamas ise seçim çağrısını reddediyor ve Abbas’in demokratik yollarla seçilmiş olan Hamas iktidarını devirmeye çalıştığını savunuyor. Hamas yetkilileri, Mahmud Abbas’ın görevden ayrılmasını istedi.

Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve Ocak ayında yapılan seçimlerden sonra iktidara gelen Hamas’ın şiddet olaylarını kınamaması ve İsrail’i tanımaması dolayısıyla Filistin’e yapılan yardımlar kesilmişti.

Filistinli yetkililer, Mahmud Abbas’ın lideri olduğu el Fetih hareketiyle Hamas arasında koalisyon kurulmasının ambargonun kaldırılmasına yol açacağını umuyordu.

Beyaz Saray, yeni seçimlerle şiddet olaylarına son verileceğini ve İsrail’le barış yapılması yolunda ilerleme sağlanacağını umduğunu açıkladı. İsrail de Mahmud Abbas’ın girişimini desteklediklerini ve İsrail ile Filistin arasında yeni barış görüşmelerinin başlamasını arzu ettiklerini açıkladı.

Filistin’de siyasi gerginlik artmış bulunuyor. Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin konvoyuna silahlı saldırı düzenlenmişti. Hamas saldırıdan el Fetih’i sorumlu tutuyor. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, el Fetih’in saldırıyla bir ilgisi olmadığını açıkladı.

XS
SM
MD
LG