Erişilebilirlik

Tony Blair Ankara'da


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması kararlaştırılan Brüksel’deki Avrupa Birliği liderler Zirvesi’nin hemen ardından Ankara’ya geldi. Blair’in, Başbakan Erdoğan ile Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs sorunu ve Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı Tony Blair Ankara’da. Blair, Türkiye’nin müzakere sürecinin Kıbrıs sorunu nedeniyle 8 başlıkta askıya alınmasının kararlaştırıldığı Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin hemen ardından Brüksel’den Ankara’ya geldi. Blair, kararı “Türkiye’ye yönelik haksızlık” olarak değerlendiren Başbakan Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşme yaklaşık yarım saat içersinde Başbakanlık’ta başlayacak. İki liderin görüşmede ele aldıkları konulara ilişkin ortak basın toplantısı ise yarın sabah Esenboğa Havalimanında yapılacak.

Erdoğan’ın Blair ile gerçekleştireceği görüşmeye Ankara’nın tepkisine neden olan ve Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde sıkıntılı bir döneme girildiğine işaret eden Konsey kararının damgasını vurması bekleniyor. Bir İngiliz kaynak, Blair’in Ankara ziyaretinin Türkiye’ye destek niteliği taşıdığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin İngiltere’nin “Çok önemli Stratejik hedefi” olduğunu söyleyen kaynak Blair’in ziyareti sırasında bu mesajı açıkça Erdoğan’a ileteceğini kaydetti. Aynı yetkili, Blair’in Ankara’ya hareketi öncesinde Brüksel’de yaptığı “Sürecin devam etmesi önemli” şeklindeki açıklamasını da hatırlattı ve üyelik hedefi ile yürütülen müzakere sürecinin “bazı sıkıntılara” rağmen devam etmesinin önemine vurgu yaptı. Blair’in Ankara’da ayrıca Kıbrıs sorununun çözüm yerinin Birleşmiş Milletler olduğu yönünde mesaj vererek “Sorunun çözüm yeri Avrupa Birliği değildir” görüşünü savunan Türkiye’ye destek vereceği belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın ise alınan karar ile ilgili rahatsızlığını aktarması bekleniyor. Ankara açısından en önemli konu ise Kıbrıs sorunu oluşturuyor. Ankara Ocak ayında Avrupa Birliği tarafından ele alınacak doğrudan ticaret tüzüğünün Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilebilir nitelikte olmasını istiyor. Türk diplomatik kaynaklar Kıbrıslı Türkler tarafından gerçekleştirilecek ticaretin Rum yönetiminin onayı ya da kontrolü altında olmasının kabul edilemez olduğunu vurguluyor ve bunun İngiltere Başbakanı’na iletileceğini ifade ediyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG