Erişilebilirlik

Hariri Soruşturmasında Yeni Bulgular


Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesini soruşturmak üzere BM Güvenlik Konseyi tarafından kurulan komisyon yeni yayımladığı raporuyla sözkonusu cinayetle bunu izleyen 14 diğer saldırı arasında bağlantı bulduğunu açıkladı.

Komisyon, daha önce hazırladığı raporlarında bu cinayette Suriye ve Suriye yanlısı Lübnanlı yetkililerin parmağı olduğunu belirtmişti. Şam yönetimi bunu yalanlarken, Komisyon, hazırladığı raporlarda bazı noktaların aydınlığa kavuşması için zaman istemişti.

Bunun ardından Komisyon, Hariri cinayetiyle ilişkili olduğu düşünülen 14 saldırıyı daha incelemeye başlamıştı. Bu saldırıların yedisi ölümle sonuçlanmıştı. Ekip son olarak Pierre Cemayel'in ölümünü de incelemeye başlamıştı.

Soruşturma heyetinin başkanı Serge Brammertz açıkladığı son raporunda, çalışmalarının kritik bir aşamaya girdiğini belirtti. Brammertz, daha önce konuyla ilgili işbirliği yapmamakla suçlanan Suriye'nin de kendileri ile çalıştığını vurguladı.

Brammertz, 14 saldırının altısının siyasi amaçlı ve belirgin bir isime yapıldığı sonucuna vardıklarını söylerken, diğer sekiz saldırının korku ve istikrarsızlık yaratma amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ayrıca komisyonun topladığı son deliller, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’yi öldüren bombanın ya arabanın tam yanında ya da içinde bulunan birisi tarafından konulduğunu belirledi.

Bunların yanı sıra soruşturma heyetinin raporu, komisyonun üst düzey beş Suriyeli yetkiliyi de sorguladıklarını ortaya koydu.

Bu arada Lübnan hükümeti de Hariri'nin ölümüne karışanları yargılayacak bir uluslararası mahkeme kurulmasını öngören planı parlamentoya sevketti.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Hariri suikastıyla ilgili uluslararası bir mahkeme kurulmasını istemiş ve Güvenlik Konseyi'nden bunun için yetki talebinde bulunmuştu.

Konsey de Mart ayında bu konuda Beyrut hükümetiyle müzakerelere başlanmasına onay vermişti.

Ancak Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud kararnameyi reddetmişti.

Bazı bakanlar yer almadığı için, taslağın kabul edildiği kabine toplantısının gayri meşru olduğunu ifade eden Lahud, Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın Lübnan devletini bağlamadığını ileri sürmüştü.

XS
SM
MD
LG