Erişilebilirlik

Amerikalılar Irak Konusunda Daha Kötümser


Kamuoyu yoklamaları, Amerikan halkının Irak’taki savaşa bakışının gittikçe kötümserleştiğini ortaya koyuyor.

USA Today gazetesi ve Gallup şirketinin yaptığı son araştırma, Başkan Bush’un Irak politikasını savunan Amerikalılar’ın oranının, yüzde 20’nin altında olduğunu gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 55’i Amerikan askerlerinin bir yıl içine Irak’tan çekilmesini isterken, bu kişilerin ancak yüzde 18’i, çekilmenin bir yıl içinde gerçekleşebileceğine inanıyor.

Bu arada Washington Post gazetesi ve ABC televizyonu tarafından yapılan bir başka kamuoyu yoklamasına göre, 10 Amerikalıdan üçü, Amerika’nın Irak’ta asayişin sağlanması konusunda ilerleme sağladığına inanıyor. 10 Amerikalıdan dördü ise, Irak’ta şu anda iç savaş yaşandığı görüşünde.

Önceki gün de CBS televizyonunun yayınladığı kamuoyu yoklaması, Irak savaşına karşı çıkanların oranını, Vietnam Savaşı’na karşı çıkanların oranından fazla göstermişti. Yoklama sonuçlarına göre Amerikalıların yüzde 60’ı Irak’a asker göndermenin bir hata olduğunu düşünüyor.

Bush Irak Devlet Başkan Yardımcısıyla Görüştü

Başkan Bush, Irak’ın Sünni devlet başkan yardımcısıyla dün yaptığı görüşmede, son durumu ve Amerika’nın Irak hükümetine yapabileceği yardımların ele alındığını bildirdi.

Başkan Bush’la Beyaz Saray’da görüşen Tarık el Haşimi ise, Irak’ın zor zamanlardan geçtiğini, ancak çözüm konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Başkan Bush’un Irak politikasıyla ilgili olarak, 2007 yılı başında bir konuşma yapacağını açıkladı. Konuşmanın Noel’den önce yapılması bekleniyordu.

Senato’da Demokrat Parti grup başkanlığını Ocak ayında devralacak olan Harry Reid, konuşmanın zamanlamasına tepki göstedi. Reid yaptığı yazılı açıklamada, Irak ve bu ülkedeki Amerikan askerlerinin durumuna yönelik acil ve önemli değişiklikler yapılması gerektiğini ve Başkan’ın bunu anlaması gerektiğini belirtti. Reid, Irakla ilgili kararların geciktirilmesinin kimseye bir yarar sağlamayacağını savundu.

Avustralya'dan Koalisyona Destek

Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, Irak konusunda Amerika’ya verdikleri desteğin devam edeceğini bildirdi.

Downer ayrıca, Irak’taki koalisyon birliklerinin erken çekilmesinin bu ülkede felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Avustralya dışişleri ve savunma bakanları, bugün Washington’da Amerika savunma ve dışişleri bakanlarıyla biraraya geldi.

Downer, Irak Çalışma Grubu’nun hazırladığı ve 2008 yılı başına kadar Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan çekilmesini öneren raporun, ilginc diğer önerileri olduğunu belirtti. Bununla birlikte Avustralyalı bakan, acele çekilmeye karşı uyardı.
XS
SM
MD
LG