Erişilebilirlik

UNICEF'ten Yeni Çocuk Raporu


Yıl sonu yaklaşırken Birleşmiş Milletler yayımladığı değişik raporlarla, dünyada kadın ve çocukların durumunu değerlendiriyor. Bunlardan biri de Çocuk Fonu UNICEF’in yayımladığı Dünyada Çocukların Durumu başlıklı rapor. Raporda Türkiye’ye de yer verildi.

BM Çocuk Fonu UNICEF’in yıl sonu raporu aile içinde kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin, hem çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini hem de yoksulluğu arttırdığını ortaya koydu. Rapordaki en temel bulgu, kadınlarla erkekler arasında karar verme sürecine dahil olmadaki eşitlisizliğin giderilmesi, yoksulluğun azaltılması ve özellikle çocukların sağlığının iyileştirilmesi açısından yaşamsal önem taşıyor.

Zira UNICEF'e göre kadınların karar alma sürecinden dışlandığı ailelerde çocukların yetersiz beslenme oranı daha yüksek. Örgüte göre, Güney Asya'da kadınlar aile içinde eşit söz hakkına sahip olsaydı, 13 milyon çocuğun yetersiz beslenmesinin önüne geçmek mümkün olabilecekti. Çünkü rapor, iş ve okulda kız çocukları ve kadınlara yönelik ayrımcılığın yoksulluğu artırdığını ortaya açıkça koyarken, sadece erkeğin sözünün geçtiği ailelerde sağlık ve yiyeceğe harcanan paranı daha düşük olduğunu tespit etti.

Örneğin Fildişi Sahili ve Gana'da kadınların gelirleri artıkça ailede yiyeceğe ayrılan para artıyor. Erkeklerin gelirinin artması ise bir değişiklik yaratmıyor.

UNICEF, rapor için 30 farklı ülkede ailelerde kararların nasıl alındığını araştırdı. Bunlardan biri de Türkiye.

Türkiye beş yaşın altındaki çocuk ölümlerinde dünya genelinde 92. sırada yer aldı. En çok çocuk ölümüyle birinci sırada Sierra Leone yer alırken, en düşük çocuk ölümlerinin İzlanda ve İskandinav ülkelerinde olduğu belirlendi.

UNICEF raporuna göre Türkiye’de çocuk doğumlarında normalin altında kiloda doğan çocukların oranı yüzde 16 iken, bebeklerin sadece yüzde 21’i altı aylık olan kadar başka hiçbir gıda almadan anne sütüyle besleniyor. Altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranı ortalamasında dünya genelinde Türkiye geride kalıyor.

Ancak aşı ve temiz su gibi bebek sağlığında hayati önem taşıyan konularda Türkiye’nin önemli yol kat ettiği gözlemleniyor. Türkiye’de aşı olan bebek ve çocukların oranı yüzde 89 ile 95 arasında değişirken, temiz içme suyuna ulaşım yüzde 96 olarak belirlendi. UNICEF’e göre bu şartlara rağmen Türkiye’de ortalama yaşam süresi 69 yıl.

Türkiye’de kaç çocuğa anneden HIV AIDS virüsünün geçtiği bilinmediğinin vurgulandığı UNICEF raporunda, ülkede özellikle çocuk işçilere dair istatistiki bilgi elde edilemediği gösteriliyor. Rapor ayrıca azalma olsa da Türkiye’de çocuk evliliklerinin hala devam ettiği de vurgulandı.

Kendisine sunulan UNICEF raporunu değerlendiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ise, "Kalkınma için kadının gücünün artırılmasından daha etkili bir yol yok. Kadına karşı ayrımcılık çocukları mağdur etmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.
XS
SM
MD
LG