Erişilebilirlik

Irak Politikası Gözden Geçiriliyor


Beyaz Saray, Başkan Bush’un Irak konuşmasını büyük olasılıkla 2007 başında yapacağını bildiriyor.

Üst düzeyde bir yetkili, konuşmanın Noel’den önce gerçekleşmesinin pek mümkün görünmediğini açıkladı.

Başkan Bush, Irak politikasında yapılacak değişiklik ile ilgili danışmalara devam ediyor.

Başkan, bugün Irak’taki üst düzey askeri yetkililerle bir video konferans görüşmesi yaptı. Bush, daha sonra Washington’u ziyaret eden Irak Başkan Yardımcısı Sünni lider Tarık-el Haşimi ile bir araya geldi.

Bush’un yarın da Savunma Bakanlığını ziyaret etmesi bekleniyor.

Bush, dün de Washington’da Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve diğer yetkililerle bir araya gelmişti. Görüşmeler, Irak Çalışma Grubu’nun raporunu izliyor.

Danışmalar Sürüyor

Irak Çalışma Grubu’nun Amerika içinde ve dışında tartışmalara yol açan raporu üzerine harekete geçen Başkan Bush, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileriyle yeni bir politika belirlemeye çalışıyor. Dün başladığı üç gün sürecek danışma toplantılarının ilk gününü Dışişleri Bakanlığında yapan Bush, bugün de komutanlarla görüştü.

Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve bakanlığın Washington ve Irak’taki bürokratlarıyla telekonferans yoluyla ve kapalı kapılar ardında görüştü. Bush, yönetimin yeni Irak politikasını belirleme açısından çok yararlı tavsiyeler aldığını söyledi: "Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının çaba ve tavsiyelerinin yakından bağlantılı olmasını sağlamamız gerektiğini biliyoruz. Bu şekilde, Amerikan halkına bundan sonra izleyeceğimiz yol budur dediğim zaman, yönetim ve Kongre’yle danışma toplantıları yaptıktan sonra en iyi politikayı belirlediğimi bilmelerini istiyorum."

Başkan Bush, bakanlık yetkilileriyle temaslarında Irak’a komşu ülkelerin durumunu da gözden geçirdiklerini söyledi: "Komşu ülkelerin çoğunun Irak’ta işler bir demokrasi olmasının kendi çıkarlarına uygun olduğunu anladıklarına inanıyoruz. Iraklılar’ın bu yönde başarılı olması için bu ülkelerin dikkat ve çabalarını bu noktada yoğunlaştırmalarını sağlamamız gerektiğini biliyoruz."

Başkan Bush, geçen hafta Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili üyelerden oluşan Irak Çalışma Grubu’nun tavsiyelerini almıştı. Rapor, Amerika’nın İran ve Suriye’yle doğrudan görüşmeler yapmasını öngörüyor. Ancak Beyaz Saray, İran nükleer çalışmalarını durdurmadığı sürece bu ülkeyle görüşmeyeceğini tekrarladı. Çalışma Grubu ayrıca Amerikan askerlerinin 2008 başına kadar Irak’tan çekilmesini de tavsiye ediyor.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani Bağdat’ta yaptığı açıklamada, Çalışma Grubu’nun bazı tavsiyelerinin ülkesinin egemenliğini ihlal ettiğini öne sürdü: "Raporda Baas Partilileri yeniden siyasete döndürmeyi bile öngören bir madde var. Bu son derece tehlikeli. Ayrıca rapor, Irak halkının kendi ordusunu kendisinin kontrol etme ve Irak kuvvetlerinin Irak hükümetinin liderliği altında eğitilmesi arzusuna saygı göstermiyor."

Beyaz Saray, daha önce yönetimin, Irak politikasıyla ilgili kendi değerlendirmesini yapacağını ve Başkan’ın bu değerlendirmenin sonuçlarını açıklayacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG