Erişilebilirlik

Avrupa Birliği'nde Karar Haftası


Avrupa Birliği, Türkiye’yle müzakerelerin geleceği açısından belirleyici olma potansiyeli taşıyan kararını vermeye hazırlanıyor. Türkiye’nin, Ek Protokol yükümlülükleri olan liman ve havalimanlarını Rum Kesimi’ne açmamasından kaynaklanan sorun öncelikle Avrupa Birliği dışişleri bakanları tarafından masaya yatırılıyor.

Bugün Birlik dışişleri bakanlarını bir araya getirecek olan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde Türkiye konusunda uzlaşmaya varılmaya çalışılacak. Üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarının sürüyor olması toplantının oldukça tartışmalı geçeceğini gösteriyor.

Türkiye’nin geçen hafta attığı sürpriz adım üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıklarını en üst düzeye çıkardı. Ancak bu önerilerin hem sözlü olmaları hem de tam anlamıyla netleştirilmemeleri, beklenen etkiyi yaratmasını engelledi. Eğer Türkiye benzer bir yaklaşım sergileyerek yeni bir sürprize imza atmazsa Avrupa Birliği dışişleri bakanları kararlarını Avrupa Birliği Komisyonu’nun tavsiyesini temel alarak vermeye çalışacaklar.

Komisyon’un tavsiyesi Türkiye’yle müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınmasını öngörüyor. Geri kalan başlıklar ise açılabilecek, ancak kapatılamayacaklar. Toplantı sırasında Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja’nın, Ankara’nın önerisi hakkında diğer bakanlara bilgi vermesi öngörülüyor. Bu önerinin dikkate alınıp alınmayacağını Türkiye’yi destekleyen ülkelerin dirençleri belirleyecek. İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkeler Komisyon’un tavsiyesini sert buluyorlar ve yumuşatılmasını talep ediyorlar. Bunun yanı sıra Ankara’nın adımının iyi niyet göstergesi olarak görülüp değerlendirilmenin ona göre yapılması da bu ülkelerin istekleri arasında yer alıyor.

Fransa, Avusturya, Almanya, Yunanistan ve Rum Kesimi ise tamamen farklı bir çizgi izliyorlar. Bu ülkelerin ana taleplerini Komisyon’un tavsiyesinin daha da sertleştirilmesi oluşturuyor. Bu gruba destek veren ülkelerin sayısı da azımsanamayacak düzeyde.

Dönem Başkanı Finlandiya’nın hedefi bugünkü Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nde Türkiye konusunda bir uzlaşıya varılmasını sağlamak. Ancak farklı yaklaşımlar ve konunun hassaslığı nedeniyle bu gerçekleşmeyebilir. Bu durumda ise kararın liderlere kalması gündeme gelecek. Bugünkü toplantıdan net bir karar çıkmaması halinde liderler, 14-15 Aralık’ta Brüksel’de bir araya gelecekleri Avrupa Birliği zirvesinde nihai kararı alacaklar.

XS
SM
MD
LG