Erişilebilirlik

Ankara'da Dikkatler Avrupa Birliği'nde


Türkiye’de, dikkatler bu hafta Avrupa Birliği’ne çevrilirken Hükümetin son dakika Kıbrıs önerilerinin devlet kurumları arasında yarattığı tartışma sürüyor.
Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı hafta sonunda yaptıkları açıklamalarla kendilerinin limanların açılmasını öngören öneriler hakkında Dışişleri Bakanlığı tarafından bilgilendirilmediklerini duyurdu. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilgili kurumları bilgilendirme zorunluluklarının bulunmadığını söylerken Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Bakan Gül’ün talimatıyla ilgili devlet kurumlarının süreçle ilgili olarak en iyi şekilde bilgilendirildiği ve tartışmalardan dolayı üzüntü duyulduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca devlet kurumları arasında güven bunalımı çıkartma gayretleri ile güven eksikliği varmış gibi oluşturulan havanın Türkiye’nin yüksek çıkarlarına hizmet etmediği belirtildi.

Öte yandan Türkiye, Avrupa Birliği’nin bu hafta içersinde alacağı ve müzakere sürecinin kaderini belirleyecek kararın “kabul edilebilir” olması ve “müzakerelerin sürdürülebilir” özellikler taşıması amacıyla, son ana kadar girişimlerini sürdürecek. Yürütülen yoğun diplomasi trafiğinin hız kazanması bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu çerçevede hafta sonunda İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile telefonda görüştü bildirildi. Görüşme hakkında bilgi veren kaynaklara göre Zapatero, Erdoğan'a, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın ayrıca Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinden Rusya’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradığı açıklandı.Telefon görüşmesinde, iki liderin Kıbrıs sorununun asıl çözüm yerinin Birleşmiş Milletler olduğu yönündeki görüşleri teyit ettikleri kaydedildi. Kaynaklar, Putin'in görüşmede Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne ilettiği son Kıbrıs önerisini, 'iyi bir adım' olarak değerlendirdiğini söyledi. Putin’in ayrıca bölgesel istikrar açısından Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine verdiği önemi vurguladığı belirtildi. İki liderin Irak ve Lübnan'ın iç barışının, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması konusunda ortak görüşlere sahip olduklarını bildirildi.
XS
SM
MD
LG