Erişilebilirlik

Şili Eski Diktatörü Pinochet Öldü


Şili’nin eski askeri diktatörü Augusto Pinochet öldü. Geçen hafta geçirdiği kalp krizinin ardından başkent Santiago’da askeri hastaneye kaldırılan Pinochet’nin, bu rahatsızlığa bağlı nedenlerden öldüğü açıklandı.

Doktorlarlar, geçen Pazartesi günü Pinochet’nin durumunda düzelme görüldüğünü bildirmişti. Ancak sonradan eski diktatör aniden kötüleşti ve yoğun bakıma alındı.

Augusto Pinochet 91 yaşındaydı. Şili hükümeti, Pinochet’nin cenazesinin eski devlet başkanı olarak değil, eski ordu komutanı olarak muamele göreceğini bildirdi.

General Pinochet, 1973 yılında, ordu komutanlığı yaptığı sırada bir darbeyle yönetime el koymuştu. O dönem Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin de desteğiyle düzenlenen darbe sonucu, demokratik seçimle göreve gelen sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende görevinden alınmış ve öldürülmüştü.

Pinochet 1990 yılına kadar süren askeri rejim sırasında çok sayıda insan hakları ihlaliyle suçlandı. Pinochet’in 17 yıllık askeri yönetimi boyunca 3 binden fazla kişi, siyasi gerekçelerle öldürülmüş ya da gözaltında kaybolmuştu.

Eski diktatör, idaresi sırasındaki suç iddialarıyla açılan ve devam eden davaları yüzündün mahkeme tarafından ev hapsinde tutuluyordu. Çeşitli davalarda Pinochet’nin sağlığının duruşmaya çıkmaya uygun olmadığı kararına da varılmıştı.

İnsan hakları ihlalleriyle suçlanan Pinochet, bazı kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinin yanısıra, serbest piyasa ekonomisinin başlamasına da öncülük etmişti. Ancak Pinochet, 17 yıllık idaresi sırasında parlamentoyu kapatmış, siyasi faaliyetleri yasaklamış ve basına da sansür uygulamıştı.

Şili Halkı Pinochet Hakkında İkiye Bölünmüş Durumda

Bu arada başkent Santiago’da polis, Şili eski diktatörü Pinochet’nin ölümünü kutlamak için sokağa dökülen göstericileri basınçlı suyla dağıtmaya çalıştı.

Göstericiler polise taşlarla karşılık verdi. Pinochet yandaşlarıysa, eski diktatörün öldüğü hastane çevresinde toplandı ve kendisini öven sloganlar attı.

İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher’in bürosundan yapılan açıklamadaysa, Thatcher’in General Pinochet’in ölümünden üzüntü duyduğu belirtildi. İspanya’da da iktidardaki Sosyalist Parti sözcüsü, eski diktatörü “tarihin nefretle andığı kişiliklerden biri” olarak tanımladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika’nın, Pinochet döneminin mağdurları ve aileleriyle birlikte olduğu bildirildi. Pinochet dönemini Şili halkının en zor dönemlerinden biri olarak tanımlayan açıklamada, bu dönemin ardından, Şili’de insan hakları ve yasalara saygılı, özgür bir toplumun kurulmasından özgüyle söz edildi.
XS
SM
MD
LG