Erişilebilirlik

Karabağ'da 'Anayasa' Referandumu


Azerbaycan’dan tek yanlı ayrılan Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, yeni anayasayı onaylamak için düzenlenen referanduma katıldı.

Anayasanın onaylanması durumunda, Karabağ’da yaşayan Ermenilerin tek yanlı olarak bağımsızlık ilan etmesinin yolu açılacak.

Oylama, 15 yıl önce düzenlenen ve Azerbaycan’dan ayrılarak bağımsızlık ilan etme kararının alındığı bir başka referandumla aynı güne denk geliyor.

1988 yılında yapılan oylamadan sonra çıkan savaş altı yıl sürmüş, Karabağ’da yaşayan Ermeniler, 1993 yılında Azerbaycan’dan ayrıldıklarını ilan etmişti. 1994 yılında ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede gerginliğin hala sürdüğü belirtiliyor.

Yaklaşık bir aydan az bir süre önce biraraya gelen Azerbaycan ve Ermenistan devlet başkanları İlham Aliyev ve Robert Koçaryan, görüşmelerinde Karabağ’ın durumunu ele almıştı. Liderler görüşmeleri ‘yapıcı’ olarak tanımlasa da şu ana kadar anlaşmazlığın çözümü yolunda çok az adım atılmış durumda.

Öte yandan Karabağ’daki Ermeni ayaklanmasının liderlerinden Jirair Sefilyan Ermenistan’da tutuklandı. Haber ajansları, Sefilyan’ın darbe girişiminde bulunmakla suçlandığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG