Erişilebilirlik

'Kıbrıs Rum Kesimi Tanınmış Olmayacak'


Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin liman ve hava alanlarını açmasının Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tanınması anlamına gelmeyeceğini açıkladı.

Öneri Türkiye’de farklı tepkilere neden oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Kıbrıs önerisinin etkili olduğunu söylerken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Kıbrıs politikasını belirleyen kurumların bu öneriden haberdar olmadıklarını öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’ya bir mektupla ilettiği Kıbrıs önerilerine Dışişleri yetkilileri açıklık getirdi. Yetkililer Türkiye’nin bir limanını 1 yıllığına açmaya hazır olduğunu ve 2007’de Kıbrıs’ta 12 ay içinde tamamlanacak kapsamlı bir çözümün talep edildiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler çözüm süreci için Avrupa Birliği’nden destek istendiğini kaydeden yetkililer ayrıca Türkiye’nin bir havaalanını Güney Kıbrıs Rum yönetiminden gelen sivil uçuşlara açmasının öngörüldüğü bilgisini verdiler. Dışişleri yetkilileri bununla birlikte Türkiye’nin Magosa limanının doğrudan ticarete ve Ercan’ın da uluslararası uçuşlara 12 aylık bir süre için açılmasına dönük beklentinin iletildiğini kaydettiler. Dışişleri yetkilileri, Türkiye’nin limanlarını açmasının Güney Kıbrıs Rum yönetiminin tanınması anlamına gelmeyeceğinin de altını çizdiler.

Bu arada Türk Hükümeti’nin önerisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nde farklı tepkilere neden olurken Cumhuriyet Halk Partisi sert tepki gösterdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Başbakan Erdoğan'ın 14-15 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesine davet alsa bile katılmayacağını açıklarken Kıbrıs önerisinin etkili olduğunu savundu. Bunun Kıbrıs Rum Kesimi'nin itiraz etmesinden de anlaşıldığını kaydeden Kapusuz, “Şimdi rakibi sıkıştırmışken, bir iki kroşe daha vurmak lazım” diye konuştu. Türkiye'nin B planının yanında bir de C planı olduğunu ifade eden Kapusuz, “C planının ne olduğunu Liderler Zirvesinden sonra göreceksiniz” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ise önerinin Rum yönetimi tarafından reddedildiğinin hatırlatılması üzerine, ''İyi ki Rumlar bu öneriyi reddetmişler, memnun oldum'' diye konuştu.

Kıbrıs önerisine en sert tepki Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. Parti lideri Deniz Baykal, Türkiye'nin tutumunda esnemeler ve gevşemeler başladığının anlaşıldığını kaydetti. Baykal önerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşulmadığını ve ana muhalefet partisi olarak kendilerinin bu pazarlıklardan haberdar olmadıklarını kaydetti. Türkiye’nin Kıbrıs konusunda yetkili organlarda konuşulmuş ve ilan edilmiş bir devlet politikası olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı bu kurumların tamamına yakınının bu öneriden habersiz olduğunu iddia etti. Baykal, ''Türk hariciyesi tuzağa düşürülmüştür” derken bunun üzüntü verici bir olay olduğunu da sözlerine ekledi. Deniz Baykal üzüntüyle karşıladıklarını söylediği önerinin Kıbrıs politikasında çok önemli bir kırılma noktası olduğunu savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Hükümetin Kıbrıs’da çok yanlış kararlar verdiğini ve ilave tavizler verdiğini öne sürdü. “Bu çok hazin bir tablodur” diyen Öymen “Bunu büyük bir üzüntü ve tepkiyle karşılıyoruz. Türk milleti bu hükümeti affetmeyecektir” dedi.

XS
SM
MD
LG