Erişilebilirlik

6 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush’un Savunma Bakanlığı’na aday gösterdiği Robert Gates’in, Kongre’de senatörlerin sorularını yanıtlarken “Irak savaşını kazanmıyoruz” demesi,Amerikan gazetelerinde geniş yer buluyor. Washington Post, Gates’in bu açıklamasını Irak politikasında yeni bir yönelimin başlangıcı olarak görüyor:

"Savunma Bakanlığını devredecek olan Donald Rumsfeld, genellikle Kongre üyelerinin en meşru sorularını bile duymazdan gelirken, Gates bütün sorulara içtenlikle cevap verdi. Gates’in, Irak’ta yeni bir yönelime girilmesi konusunda uzlaşmaya varılabileceği yönündeki görüşüne biz de katılıyoruz. Bu yönelim, Irak güçlerine daha fazla eğitim verilmesini ve Amerikan askerlerinin bazı muharip görevleri Iraklılara devrederek, çekilmeye başlamasını içermelidir. Iraklılara kendi aralarında uzlaşmaları için daha fazla baskı yapılmasını ve bölgede daha etkin bir diplomasi uygulanmasını gündeme getirmelidir."

New York Times da Gates’in, Bush yönetiminin Irak politikasına yönelik eleştirileri kabul ettiğini yazıyor. Ancak gazete yeni bakanın kendi çözüm önerileri konusunda açık olmadığını savunuyor:

"Gates, Irak konusunda bütün düşüncelere açık olduğunu söylemekle yetindi ancak kendi reçetesiyle ilgili sorularda fazla bir şey söylemedi. Başkan Bush’un ve Donald Rumsfeld’in Irak’taki acı gerçekleri ve kendilerine yapılan önerileri bir türlü kabul etmemesi göz önüne alındığında, gerçeklerin kabul edilmesi ve başkalarına da kulak verileceğinin söylenmesi bir ilerlemedir. Ancak Irak öylesine hızla kötüye gidiyor ki, Gates’in bir an önce kendi çözüm önerilerini açıklaması ve bu önerileri Başkan Bush’a güçlü bir biçimde sunması gerekiyor."

USA Today NASA’nın ayda üs kurma projesini eleştiriyor. Gazete, projeyi bilimsel temeli olmayan gereksiz bir israf olarak değerlendiriyor:

"Son 50 yılda yaşanan bütün teknolojik gelişmelere rağmen, roketler hala çok pahalı aygıtlar olmayı sürdürüyor. Eğer Amerika uzayda hatırı sayılı ölçüde insanın yaşamasını öngörüyorsa, önce bu maliyet sorununu çözmelidir. Ancak bu konuda NASA’ya güvenmeyin. Çünkü NASA hala sırtını devlete dayayarak uzayda çözümler bulmayı düşünüyor ve böylece dünya çapında tekerleği yeniden bulan kurum olmanın prestijini sürdürmek istiyor."

Los Angeles Times’da Ermeni soykırımı iddialarını destekleyen bir haber dikkat çekiyor. Soykırım iddialarını içeren ve BBC’nin de desteklediği Screamers isimli yeni bir belgeseli tanıtan haberde, saldırgan ifadeler yer alıyor:

"Türklerin yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’yi katlettiği bu olay 20. Yüzyılın ilk soykırımıydı. Diğer bütün modern soykırımların atası olan bu olay, bazı tarihçilere göre Adolf Hitler’e doğrudan ilham kaynağı oldu. Pol Pot ve Slobodan Miloşeviç ile Ruanda ve Darfur’daki katiller de bu olaydan dolaylı olarak esinlendi. Belgeselde, son yüzyılda yapılan bütün soykırımların, bu soykırımları önleyebilecek hükümetler ve bireyler tarafından bilindiği ancak genellikle siyasi nedenlerden dolayı soykırımların engellenmediği anlatılıyor."

XS
SM
MD
LG