Erişilebilirlik

Hurda Fiyatlarında Rekor Artış


Yılın ilk altı ayında metal fiyatlarının hızla artması, hurda metal ticareti yapanların yüzünü güldürdü. Metal fiyatlarındaki artış, ne yazık ki hırsızların da gözünden kaçmadı.

Oregon’da metal hurdalarının tutulduğu bir arazi ilk bakışta cazip görünmüyor ama içindekiler en az altın kadar değerli. Hindistan ve Çin gibi ülkelerin giderek artan talebi, hurda alüminyum, çelik ve bakırın fiyatını hiç olmadığı kadar arttırdı. Yeniden İşletim Enstitüsü yetkililerinden Chuck Carr iki ton bakır telin fiyatının 10 bin Dolar olduğunu söylüyor. Geçen yıl bu rakam yalnızca 5 bin Dolar’dı:

“Son zamanlarda tanık olduğumuz fiyatları daha önce hiç görmemiştik. Hurda metaller artık neredeyse altın kadar kıymetli.”

Hurda ticareti yapan Aaron White için bu son derece iyi bir haber. White, kullanılmış bakır bir telefon telini 180 Dolar’a sattığını söylüyor.

Ancak güvenlik yetkilileri bu gelişmeden memnun değil. California’daki San Bernardino kasabasının şerifi Jeff Soloman, son zamanlarda hurda metal hırsızlarıyla baş edemez hale geldiklerini söylüyor. Soloman, hırsızların bahçeleri çevreleyen demir zincirleri bile çaldığını belirtiyor.

Hırsızlar son olarak Maryland eyaletindeki 130 sokak lambasını, Arizona’da yüksek gerilim hattında kullanılan bakır telleri, Pennsylvania’da 400 parkmetreyi, Oregaon’da ise 144 bakır çatı kapısını çaldı. California’da ise hırsızlar sık sık inşaat alanlarına girip, bakır boru ve elektrik kablolarını çalıyor. Evini tamir ettiren Guy Chrest de hırsızların kurbanı olmuş. Crest, "Yaklaşık bin dolar değerindeki bakır su borularımı çaldılar. Bunları yeniden satın almak için en az üç bin dolar harcamam gerekecek," diye konuşuyor.

Bazı inşaat şirketleri, bakır boruları boyamaya başladı. Bu şekilde çalıntı boruları satmaya çalışanların kolayca yakalanacağı sanılıyor. Hurda tüccarı Matt Haslett, hırsızlıkların artması üzerine hurda metal alım-satımıyla ilgili yasaların sıkılaştırıldığını söylüyor.

Hurda satanların ruhsat göstermeleri şart. Ruhsatsız kişilerden hurda almamız yasaklandı.

Son zamanlarda piyasa biraz yavaşlasa da alüminyum ve bakır hala çok pahalı. Geçen yıla oranla bakır yüzde 53, alüminyum ise yüzde 17 daha pahalı. Bu da hırsızların Ohio’daki bakır bir kubbeyi neden çaldıklarını açıklıyor.
XS
SM
MD
LG