Erişilebilirlik

İran Yardım Etmeli


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran ziyareti sırasında Türkiye ve İran’ın Sünni-Şii çatışmalarının durdurulmasına yardım etmesi gerektiğini söyledi. Başbakan ayrıca Amerikan askerinin Kuzey Irak'a kaydırılmasını doğru bulmadığını belirtti ve “Kuzey Irak'ta bir sıkıntı yok ki. Amerikan askerini sıkıntı olan yerde tutsunlar!” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonunda İran’a yaptığı ziyaret sırasında kendisine uçakta eşlik eden gazetecilere Irak, Lübnan, İran ve Türkiye-Avrupa birliği ilişkileri konularında açıklamalar yaptı.

İran gezisinin ana gündem maddelerini Irak ve Lübnan olarak açıklayan Erdoğan, İran Dini Lideri Hamaney’le görüşmesinin özellikle bu iki konu üzerinde tesiri olacağını söyledi. Lübnan’da İran ve Suriye’nin yardımıyla Hizbullah’ın yeniden hükümete dönmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Başbakan telefonda görüştüğü Lübnan Başbakanı Sinyora’nın kendisine “Hıristiyanlar da hükümetten bakanlarını çekerse ve çatışmaya girilirse Lübnan ikinci Irak olur” dediğini aktardı.

Riga’da Amerika Başkanı Bush ile görüştüğünü hatırlatan Erdoğan Bush’un "Irak’ta sıkıntı olduğunu" kabul ettiğini söyledi. Baker planının beklenmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan Türkiye ve İran’ın Sünni-Şii çatışmalarının durdurulmasına yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan “Aynı şekilde Lübnan’da çatışmalar durmalı” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, İran ziyaret öncesinde Başkan Bush’un kendisine nükleer kriz konusunda 'Şeffaflık meselesini halledin, gerisini diplomatik yolla çözeriz' mesajını verdiğini açıkladı. Avrupa Birliği ülkelerinin de Türkiye’nin bölgede etkin rol üstlenmesini istediğini söyleyen Erdoğan durumdan vazife çıkaran ülke olmak istemediklerini, arabuluculuğun istenmesi halinde kendilerine bu yönde teklif yapılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan İran’la PKK terör örgütü konusundaki işbirliğinden memnun olduklarını söylerken Kuzey Irak'la ilgili de Bush Yönetimi’ne dikkat çekici bir mesaj verdi. Erdoğan kendisinin Amerikan askerinin Kuzey Irak'a kaydırılmasını doğru bulmadığını belirtti ve “Kuzey Irak'ta bir sıkıntı yok ki. Amerikan askerini sıkıntı olan yerde tutsunlar!" dedi.

Başbakan Erdoğan, ayrıca Türkiye'nin İran doğalgazına "şiddetle ihtiyacı" olduğunu anlattı ve İran’dan alınan gaz miktarının mutlaka arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Erdoğan, Türkiye –Avrupa Birliği ilişkilerine de değindi. Başbakan , İtalya Başbakanı Romano Prodi’nin kendisine, Avrupa Birliği Komisyonu’nun müzakerelerin 8 fasılda “bekletilmesi” kararı konusunda “Telaşa kapılmaya gerek yok. Hatta, faydalı bile oldu” görüşünü aktardığını söyledi. Başbakan, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Vanhanen’a, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Türkiye ile ilgili olumlu bir karar çıkartmayı başardığını ve kendisinden de olumlu bir karar beklediği mesajını verdiğini açıkladı.

Bu arada Erdoğan’ın İran ziyareti sırasında İran Telekomünikasyon Kuruluşu’nun Turkcell’e sunduğu hizmeti kesmesi Türk heyetinde iletişim sıkıntısına neden oldu. İran makamlarının bu kararı Türk basınında “Tahran yönetiminin Turcell darbesi” olarak yer aldı.

XS
SM
MD
LG