Erişilebilirlik

Litvinenko Soruşturması Büyüyor


İngiltere İçişleri Bakanı John Reed eski Rus ajanı Aleksander Litvinenko’nun radyoaktif maddeyle zehirlenerek ölümüyle ilgili soruşturmanın ülke dışına da yayıldığını açıkladı. Bakan televizyonda yaptığı konuşmada, olayı bugün Brüksel’deki bir toplantıda diğer meslektaşlarıyla da ele alacağını belirtti. John Reed ayrıca Moskova’nın da soruşturmaya yardımcı olacağını kaydetti.

Amerikan Federal Soruşturma Örgütü FBI, ayrıntıları henüz belli olmayan olayla ilgili olarak, İngiliz Polis Örgütü Scotland Yard’a teknik yardım yapıldığını açıkladı.

Bazı Amerikalı senatörler Bush yönetiminin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomik ve siyasi iktidarını kuvvetlendirme çabalarına yardımı kesmesini istedi. Demokrat Partili senatör Joseph Biden Putin’in Rusya’yı yanlış bir yöne çekmekte olduğunu belirtti ve buna izin verilmemesini istedi. Cumhuriyetçi partili Senatör Lindsey Graham de, Putin’in Rusya’yı geriye götürdüğünü savundu.

Londra’da geçen hafta radyasyon zehirlenmesinden ölen eski Rus ajanı Aleksander Litvinenko’ya otopsi yapıldı. Uzmanlar, vücudunda radyoatif polonium 210 maddesi bulunan Litvinenko’ya otopsi yaparken koruyucu giysiler giydi.

Litvinenko ölümünden önce, Kremlin hükümetine muhalefet ettiği için Rus gizli servisi tarafından zehirlendiğini söylemişti. Moskova, iddiayı yalanlıyor.

İngiliz yetkililer geçen hafta, ikinci bir kişinin daha radyasyondan zehirlendiğini doğruladı. İngiliz basını, zehirlenen kişinin Litvinenko’nun bir restoranda buluştuğu İtalyan profesör Mario Scramello olduğunu yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, İngiliz hükümetinden soruşturma ile ilgili “somut sorular” beklediğini bildirdi. Lavrov, tüm sorulara yanıt vermeye hazır olduğunu da söyledi.
XS
SM
MD
LG