Erişilebilirlik

1 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Papa 16. Benedict’in Türkiye ziyaretinde verdiği mesajlarla, Müslümanların kendisine duyduğu tepkiyi azaltmayı başardığını yazıyor. Scott Peterson imzalı haberde, Papa’nın Türklere de sıcak mesajlar verdiği vurgulanıyor.

"Papa olmadan önce Kardinal Ratzinger sıfatıyla Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan 16. Benedict, tam da Avrupa’da Türkiye’nin üyeliğine yönelik şüphelerin arttığı bir dönemde, fikir değiştirerek kamuoyu önünde Türkiye’nin üyeliğine destek verdi. Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sekiz başlıkta dondurulmasının önerildiği bir dönemde Vatikan’ın bu desteği oldukça büyük bir önem taşıyor. Papa ayrıca Türkiye ziyareti sırasında, Türklerin milliyetçilik duygularını ve Avrupa ülkeleriyle eşit muamele görme arzusunu okşayacak bir dil kullandı."

Boston Globe’da ise Papa’nın ziyareti nedeniyle Türkiye’deki Ermenilerin durumunu ele alan bir haber dikkat çekiyor. Anne Barnard imzalı haberde, Ermenilerin Türkiye’de yaşayabilmek için suskunluğa gömüldüğü öne sürülüyor.

"Türkiye’deki Ermeniler geçmişte yaşanan katliamların anısıyla geride kalan cemaatlerini korumak arasında bir denge kurmak zorundalar. Bu da Müslüman Türk çoğunlukla ve milliyetçi yönetimle çatışmadan kaçınmak anlamına geliyor. Bu nedenle Ermeni cemaati liderleri Papa’nın ziyareti konusunda da çok dikkatli davranıyor ve Papa’dan genel olarak dini özgürlükleri desteklemesini istiyor. Ermeni Patriği Mesrob, yaşananların açık bir biçimde tartışılabilmesi için Ermenistan’la Türkiye arasında kültürel ilişkilerin geliştirilmesini öneriyor. Ayrıca yabancı ülkelerin konuyu her gündeme getirdiğinde Türkiye’deki Ermenilerin bundan sıkıntı duyduğunu söylüyor."

New York Times Başkan Bush’la Irak başbakanı Maliki arasındaki görüşmeyi değerlendirirken her iki liderin de gerçeklerden kopuk açıklamalar yaptığı yorumunda bulunuyor. Gazete, eleştiri oklarını özellikle Bush’a yöneltiyor.

"Bush’un bilgi eksikliği başkanlığından önce de bilinen bir özelliğiydi ancak artık kötü haberler o kadar yoğunlaştı ki, bunların bilinmemesi ilgisizlikle değil olsa olsa gerçeklerden inatçı biçimde kaçmakla açıklanabilir. Danışmanları, Başkan Bush’a Irak’la ilgili bütün acı gerçekleri açık bir biçimde anlatmalı, fazla zaman kalmadığını vurgulamalıdır. Yönetim, dış politikada tam bir felakete sürükleniyor. Tarih, hem uyarı çanlarını duymayan başkanı, hem de bu çanları yeterince yüksek sesle çalmayanları unutmayacaktır."

USA Today Amerikan hazine bonolarının % 52’sinin yabancıların elinde olduğunu hatırlatıyor ve bunu ulusal mali güvenlik açısından bir tehdit olarak yorumluyor.

"Gelişmekte olan bir çok ülkenin Amerikan hazine bonolarını satın almasının nedeni, bu bonoların çok iyi yatırım aracı olması değil, kendi mali politikalarını güçlendirmektir. Örneğin Çin, kendi para birimini dolar karşısında yapay biçimde düşük tutmak amacıyla bono alıyor. Böylece, Çin mallarının maliyeti düşüyor ve Çin ekonomisi güçlenirken Amerika’nın rekabet gücü azalıyor. Yönetimin daha az borçlanması lazım. Yabancıların da yatırım portföylerini süreç içinde çeşitlendirmelerinin herkesin çıkarına olduğunu anlaması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşirse, bono değil, ürettiğimiz malları ihraç edebiliriz."

XS
SM
MD
LG