Erişilebilirlik

El Maliki'den Boykotu Durdurun Çağrısı


Irak’ta şiddet ve can kaybı devam ederken, Amman’da Başkan Bush’la görüştükten sonra Bağdat’a dönen Başbakan Nuri El Maliki yeni siyasi sorunlarla karşı karşıya.

Maliki Bağdat havaalanında düzenlediği basın toplantısında, Şii parlamento üyeleri ile bakanları, boykota son verip koalisyon hükümetine katılmaya çağırdı. Başbakan boykotun olumlu olmadığını belirtti. Radikal Şii din adamı Muktada El Sadr’a bağlı 30 Şii milletvekili ile beş bakan hükümet ve parlamento çalışmalarını boykot ediyor. Bir Şii milletvekili Amerikan askerinin geri çekilmesini istediklerini söyledi.

Koalisyon ortaklarının Maliki hükümetine eleştirileri artarken, bazı Sünni parlamento liderleri de boykot çağrısında bulundu. Sünni Başbakan yardımcısı Tarık El Haşimi yeni bir koalisyon hükümetinin kurulmasını istedi.

Öte yandan Bağdat ve çevresinde dün de elliyi aşkın yeni ceset bulundu.

Amerikan ordusu Bakuba yakınlarındaki bir toplu mezarda 28 ceset bulunduğunu açıkladı. Bakuba, Sünni direnişçilerin ve El Kaide teröristlerinin en fazla faaliyet gösterdiği bölgelerden biri.

Basra’da Sünni Vakfın yerel şube başkanı ve üç koruması pusuya düşürülerek öldürüldü.

Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamada, iki askerin çatışmada öldüğü bildirildi. Amerikan ordusu Bağdat’taki durumu kontrol altına almak amacıyla kente kuzeyden 2 bin asker sevk etmeye hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG