Erişilebilirlik

Görüşmeleri Engelleme Tehdidi


Kıbrıs Rum hükümeti, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik görüşmelerini engelleme tehdidinde bulundu.

Türkiye, liman ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmayı reddediyor.

Rum hükümeti sözcüsü, ülkesinin izleyeceği yolu, Avrupa Birliği’nin Aralık zirvesinden sonra kararlaştıracağını açıkladı. Zirvede Türkiye ile üyelik görüşmelerinin bazı bölümlerinin dondurulması konusu ele alınacak.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tassos Papadopulos, Avrupa Birliği’ni Türkiye’ye karşı daha sert önlemler almadığı için eleştirdi.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise, Ankara’nın Kıbrıs Rum kesimiyle ticareti reddetmesiyle üyelik görüşmeleri arasında ilişki kurulmaması gerektiğini söyledi. Babacan, Avrupa Birliği’ni önce Kıbrıs Türk toplumuna izolasyonu kaldıracağı yolunda verdiği sözü tutmaya çağırdı.

'Vicdanlarının Rahatsız Olduğunu Tahmin Ediyoruz' *

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Avrupa Birliği Komisyonu’nun dün açıkladığı ve Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlara limanlarını açmadığı sürece müzakerelerin sekiz başlıkta “bekletilmesi” ve diğer başlıkların da kapatılmamasına yönelik tavsiye kararına tepki gösterdi.

Tan, Komisyon açıklamasının Avrupa Birliği’nin şeffaflık ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi ve “Hiçbir şekilde objektif olmadığını vurgulamak lazım. Kendi vicdanlarının da rahatsız olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. Siyasi konjonktürün Avrupa Birliği’nin adil davranmasını engellediğini söyleyen Tan, Birliği aceleci ve diplomasiye fırsat vermemekle suçladı. Tan bu açıklamalarıyla birlikte Avrupa Birliği ile herhangi bir polemiğe girilmesinin sözkonusu olmayacağını kaydetti.

Tan “Önemli olan Türkiye’nin transformasyonudur” dedi ve halkın iyiliği için sürece devam edileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin önünde çetin bir reform programı bulunduğunu kaydeden Tan, “Bunlar önümüzde engel teşkil etmeyecektir” diye konuştu. Namık Tan Avrupa, Birliği’nin istediği çerçevede ilerleme sağlanması için Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonun kaldırılması gerektiğini söyledi Kıbrıs’da kapsamlı çözümün adresinin Birleşmiş Millerler olduğunu vurguladı. Sözcü Türkiye’nin Avrupa Birilği ile ilişkilerini “Bildiği doğrultuda” sürdüreceğini açıkladı ve 15 Aralık’ta gerçekleştirilecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi için Başbakan Erdoğan’a herhangi bir davet yapılmadığını duyurdu.

* Dışişleri Bakanlığı'nın tepkileri, Ankara muhabirimiz Değer Akal'ın haberinden alınmıştır.

Cengiz Aktar: 'Bardağın Dolu Tarafına Bakılmalı'

Avrupa Birliği Uzmanı Cengiz Aktar, Kıbrıs Rum kesimininin önümüzdeki dönemde de Ankara’ya her anlamda engel olmaya devam edeceğini söyledi.

Alparslan Esmer’in sorularını yanıtlayan Cengiz Aktar, Komisyon’un hukuki gereksinimden dolayı bu kararı almak zorunda kaldığını ve konuya bardağın dolu tarafından bakılması gerektiğini belirtti.

Cengiz Aktar'la yapılan söyleşinin radyoda yayınlanmayan tamamını yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG