Erişilebilirlik

Bush Maliki'yle Görüşecek


Başkan Bush’la, Irak Başbakanı Nuri el Maliki arasında dün Ürdün’de yapılacağı açıklanan görüşme bugüne ertelendi.

İkili, Irak’ın güvenliği konusunu görüşecek. Beyaz Saray görüşmenin ertelenmesiyle, Amerika’nın Maliki’nin Irak’ta güvenliği sağlama becerisine duyulan kuşkuyu dile getiren bir iç resmi yazışma arasında bağ bulunmadığını açıkladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hedley’in Maliki’nin becerileri konusunda kuşku duyduğunu belirten hizmet içi yazısı önceki gün basına sızmıştı. New York Times gazetesi, ulusal güvenlik danışmanının, Başbakan Maliki’nin mezhep çatışmalarını önleyecek kapasitede olmadığını belirten bir rapor yazdığını bildirmişti.

Bu arada, Ürdün Kralı Abdullah, Bush’u sarayında kabul etti. Riga’daki NATO zirvesinden sonra Amman’a giden Bush Irak’taki mezhep çatışmalarını El Kaide teröristlerinin kışkırttığını söyledi.

Bush ayrıca Başbakan Maliki’nin Irak’ta güvenliği sağlamak için planlarının ne olduğunu öğrenmek istediğini belirtti. Başkan ayrıca Amerikan askerlerinin Irak güvenlik güçlerine daha fazla sorumluluk devretme planını da konuşacaklarını bildirdi.

Irak’taki görev tamamlanmadan askerlerin çekilmeyeceğini söyleyen Bush, Irak’ın, kendisini bir terör üssü olarak kullandırtmamak yolunda adımlar atması ve kendisini savunmaya başlaması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG