Erişilebilirlik

'Irak'taki Durum Daha Kötüleşebilir'


Bush Yönetiminin Irak politikasını değerlendirmek için kurulan Irak Çalışma Grubu, sunacağı öneriler konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

Eski Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Lee Hamilton, hazırladıkları raporun 6 Aralıkta açıklanacağını söyledi. Çalışma Grubunun eş başkanlığını eski Dışişleri Bakanı Cumhuriyetçi Partili James Baker yapıyor.

Bu arada, Merkezi Washington’daki bir düşünce kuruluşu Irak’taki durumu iç savaş olarak tanımladı ve durumun giderek kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin konu ile ilgili raporunu uzman Anthony Cordesman hazırladı. Cordesman, hükümetin ve Irak güvenlik kuvvetlerinin aldıkları eğitime rağmen hala ülkeyi kontrol edebilecek güçte olmadıklarını belirtti. Uzman, Irak güvenlik kuvvetlerinin üç ila beş yıl arasında ülke güvenliği sağlayabilecek güce ulaşabileceğini kaydetti.

Birleşik Arap Emirliklerinde bir konferansta konuşan eski Dışişleri Bakanı Colin Powell da Irak’taki durumu iç savaş olarak tanımladı. Savaş başladığında Powell Başkan Bush’un dışişleri bakanıydı. Bush Yönetimi iç savaş nitelemesine karşı çıkarken, görevi tamamlamadan Irak’tan asker çekmeyeceğini yineliyor.

XS
SM
MD
LG